пʼятниця, 16 листопада 2018 19:51

"В будь-якого культурного народу про таку постать, як Софія Яблонська вже був би фільм"
6

Екзотичне вбрання Софії Яблонської можна побачити в київській галереї «Возіанов» до 21 листопада
Фото: vogue.ua
З мандрівок Софія Ябонська привезила багато фотопортретів
З мандрівок Індокитаєм Софія Ябонська привезила багато фотопортретів
Софія Яблонська стоїть на сходах свого будинку в південнокитайській провінції Юньнань
У Софії Яблонської з чоловіком французом Жаном Уденом було троє синів

У київській галереї "Возіанов" презентували фотоальбом "Теура. Софія Яблонська".

У 1930-х галичанку називали найвідомішою мандрівницею світу.

Народилась у 1907 році на Львівщині. В 20 років емігрувала до Франції. В Парижі вчилася знімати документальне кіно. Як фотокореспондент побувала у Марокко, інших африканських країнах, була на Шрі-Ланці, в Індокитаї, Австралії, Північній Америці. Особливо любила знімати? жіночі портрети. Писала подорожні нотатки, які виходили окремими книгами. 15 років прожила в Китаї. Вивчала місцеву культуру. В свою чергу пригощала китайців українськими стравами. Займалася дизайном одягу, архітектурою. Тубільці тихоокеанського острова Бора-Бора назвали Яблонську Теура, на честь птаха з гарним червоним пір'ям. Загинула в автокатастрофі у 1971 році.

До 21 листопада в галереї "Возіанов" діє виставка фотографій, костюмів з колекції Яблонської. Речі вперше показують в Україні.

"В будь-якого культурного народу про таку постать як Софія Яблонська вже був би фільм, серіал, товсті біографії, - каже письменниця Оксана Забужко. Написала передмову до фотоальбому. - Українка поїхала по світу з фотоапаратом і камерою за рік до того, як Лені Ріфеншталь вирушила знімати в Ісландію. Це може бути перша жінка-оператор у ХХ столітті. З Китаю, Індокитаю, екзотичних країн вона привезла документальні фільми. Жінки тоді взагалі самостійно не подорожували, почали лише з кінця 1970-х. А ця галицька дівчина в 20 років кидає все та їде спочатку в Париж, навчатися кінематографії, потім в далекі краї. Це сексі-куколка, про яку згадує Володимир Винниченко. Для мене він уособлює чоловічий шовінізм і запозичене російське хамство. За стилістикою цього старіючого метра розумію, що він хотів спокусити дівчинку. Бавився з нею як з початкуючою письменницею. По щоденнику бачу, що вона спетляла. Втекла спершу в Марокко. Уявляєте, біла молода жінка,самотня і красива в мусульманській країні. Потім написала тревелоги. А далі поїхала в кругосвітню подорож. Щодо її текстів Винниченко казав, що мова препаскудна галицька. Але тим не менше її подорожні записки з Китаю, Магрибу 1930-х читати сьогодні цікаво. На відміну від того, що писав в еміграції Винниченко. А головне, що завдяки Софії Яблонській Україна може безвізово прописатися в Європі"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Крушельницька з кожним у Європі говорила його мовою

Фотоальбом "Теура. Софія Яблонська" з передмовою Оксани Забужко вийшов у київському видавництві "Родовід". Франкомовний варіант книги презентували в Парижі. В планах - видати три арт-буки з подорожніми нотатками Яблонської. "Чар Марока", "З країни рижу і опію" про Індокитай, "Далекі обрії" про навколосвітню подорож.

Зараз ви читаєте новину «"В будь-якого культурного народу про таку постать, як Софія Яблонська вже був би фільм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі