середа, 28 серпня 2013 13:22

У Львові показали пейзажі польського Ван Гога
10

27 серпня у Львівському музеї етнографії та художнього промислу на проспекті Свободи, 15 відкрили виставку живопису "Звідти і звідси" польського художника Альфонса Кулаковського.

86-річний митець - один із найвідоміших польських художників, створив більше шести тисяч робіт, виставки проходять в багатьох країнах світу. У Польщі творчість Кулаковського порівнюють із роботами Марка Шагалла, Анрі Матісса, Ван Гога. В його творчості присутній вплив постімпресіонізму, експресіонізму, колористики.

Альфонс Кулаковський народився в 1927 році біля Бердичева, на Житомирщині. В 1930 році всю його родину вивезли на Сибір. У повоєнні роки навчається малярству в Казахстані, згодом виставляє свої картини в Москві, Ленінграді, Самарі, Казані, Саратові. В 1996 році організовує свою першу персональну виставку у Варшаві. Через чотири роки отримав польське громадянство, переїхав жити до Польщі.

"Його живопис чистий, строгий, барвистий. Він - найбільше відкриття за останні роки у Польщі. Ці картини промовляють до глядача і показують йому внутрішнє духовне життя автора", - каже директор Музею етнографії та художнього промислу Роман Чмелик.

У 2009 році Альфонс Кулаковський пережив життєву трагедію. Згорів його будинок, де були майже шість тисяч картин. Вцілили ті картини, які саме виставлялись у Брюсселі. Тому у Львові представлені лише роботи, створені митцем в останні роки.

"Між Богом і людиною є мистецтво. Я дуже люблю природу, може тому у мене виходять хороші роботи. Мистецтво – це елемент поєднання людей. Я працюю в своє задоволення, але приношу радість людям своїми роботами", - каже на відкритті виставки художник Альфонс Кулаковський.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали пейзажі польського Ван Гога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі