четвер, 01 вересня 2011 18:51

У літконкурсі "Проза Міста" переміг твір про ракету, яка влучила в будинок
8

Фото: Фото: Аня Руденко

Нещодавно відбулася церемонія нагородження лауреатів літературного конкурсу "Проза Міста". Кращих прозаїків нагороджували статуетками і грошовими преміями: всього переможцям роздали 6 тис. грн.

У Броварах у ресторані "Олівер Твіст" немає, де яблуку впасти, всі столики зайняті, кілька людей стоять біля стіни. Четверо музикантів акустично грають indie.

Потім один з членів журі письменник Сергій Пантюк розповідає глядачам, що отримував кайф від прочитання текстів. "Я переконався, що немає провінційної чи столичної літератури. Вона або є, або її немає. У Броварах – є. Але, друзі, не знущайтесь над мовою. Багато суржику – це погано", - говорить Пантюк.

Одна з організаторів конкурсу Аліна Дяченко ділиться, що задумували цей конкурс, аби броварські "акули пера" та "майстри слова" осмислювати своє місто через слово.

"Але несподівано привернули увагу літераторів з інших міст. Кияни, львів'яни та творчі мешканці з інших міст почали вивчати історію та сучасні реалії Броварів, трагічні та кумедні події, які дійсно ставалися, і написали про це свої твори. І найдивовижніше, що саме такі твори зрештою і перемогли у нашому конкурсі", - дивується вона.

Нагороджують дипломами лауреатів, чиї твори увійшли в ТОП-10 за рішенням журі. Серед дипломантів – переможець "Коронації слова" Максим Кідрук. Одна із учасниць "Прози Міста" жартує: "Кідрук переміг у "Коронації", а тут увійшов тільки до десятки кращих. Значить цей конкурс солідніший, крутіший", - сміється дівчина у чорному капелюсі.

Спеціальну премію від "Форуму видавців" - 1000 грн. – отримує киянин Павло Зуб'юк, його твір організатори вважають найбільш відповідним до концепції конкурсу.

Після музичної паузи називають імена переможців. Їм дарують спеціально виготовлені статуетки, які відразу охрестили "літературними оскарами". Троє переможців поділили між собою 4500 грн. Твір Юлії Шешуряк "Броварські океани", що зайняв 1-е місце, розповідає про реальну ситуацію, коли у  9-поверхівку влучила ракета.

"А загалом тематика, сюжети та жанри творів дуже різні. Та й рівень текстів досить різний - є "зрілі" речі, а є щось на кшталт шкільних творів на тему "Як я люблю рідне місто"", - каже Аліна Дяченко.

Ще один організатор конкурсу, громадський діяч Андрій Качор не приховує, що "Прозою Міста" хотіли повернути у Бровари справжнє мистецтво, адже у місті стрімко розвивається "радянщина" і "шароварщина":

"У Броварах, як і в багатьох подібних містах в Україні, чиновники культуру заміняють зразковими парадами колгоспників центральними вулицями, а мистецтво – звітним виступами хорових колективів "хлопчиків-зайчиків", – розповідає Андрій.

Церемонія закінчується святковим фуршетом.

Зараз ви читаєте новину «У літконкурсі "Проза Міста" переміг твір про ракету, яка влучила в будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі