четвер, 03 травня 2012 15:56

У країнах без середнього класу народ терпить, а потім бере сокиру - Бригинець

У країнах без середнього класу народ терпить, а потім бере сокиру - Бригинець
Джерело: 24tv.ua

Про небезпеки позбавлення будівлі київського Гостинного двору статусу пам'ятки архітектури розповів депутат Київради, голова комісії з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

Нагадаємо, що 26 квітня Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки публічному акціонерному товариству "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація" на Контрактовій площі, 4 у Подільському районі для реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сашко Положинський: захист Андріївського узвозу – стрілянина по горобцях

Що означає рішення Київради про Гостинний двір?

Це рішення навіть не на виділення землі. Це дозвіл на підготовку документації про виділення землі. Чи набула вона чинності, залежить від того, чи її підписав Черновецький. Боюсь, що він вже підписав. Це ще не привід початку будівельних робіт. Для нього повинне бути окреме рішення Київради про виділення землі. Між цими дозволами є певний шлях. Боюсь, що влада тягнутиме ці процеси до виборів до Київради. Щоб всі головні неприємні речі почати після виборів.

Ключове слово "реконструкція" у рішенні є. Значить, можна "реконструювати" цей будинок у будь-якому вигляді. Як це буде зроблено - ніхто не знає. Деякі чиновники з КМДА переконують, що нічого страшного не буде. Але вони посилаються не на документ, а на свої особисті відчуття. Тож їхні слова - не гарантія, що так станеться. Цілком можливо, що Миргородський і Кучук, говорять те, що думають - що там не буде перебудови. Але справа в тому, що і від них вже нічого не залежить. Сьогодні за новим містобудівним законом, який Янукович прийняв минулого березня, київська влада і громада ніяким чином не контролюють те, що будується на виділеній землі.

Компанія "Укрреставрація" займається реставрацією чи будує багатоповерхівки?

У неї красива назва, яка пудрить мізки. Але це типове комерційна публічне акціонерне товариство. Немає ніяких ілюзій з приводу, що це таке щось реставраційне. Просто назва така. Це все одно, що назвати казино "Музей". Читав у ЗМІ, що за цією компанією стоять деякі керівники адміністрації Президента. Від Києва нічого не залежить. Все тепер вирішує забудовник. Київська громада позбавлена своїх прав контролювати процеси в Києві.

Якими діями можна зупинити перебудову Гостинного двору?

Тільки громадськість або докорінна зміна влади під час виборів до Київради. Але кияни, як і всі інші громадяни України, дуже полюбляють гречку.

Коли в країні немає середнього класу, немає цивільних демократичних процесів. Щоб люди виходили на вулицю і просто за щось пікетували, висловлювали свою думку. В країнах без середнього класу зазвичай народ терпить, терпить, а потім бере сокиру. Той, хто намагається заблокувати м'яку революцію, готує жорстку. Це те, що відбувається в Києві. Якби вийшло хоча б кілька тисяч киян і заблокували під'їзд до Гостинного двору будь-якої будівельної техніки, влаштували наметові містечка навколо і чергування - це було б непоганим знаком для влади задуматися.

Якщо хочемо зупинити все на першому етапі, то треба це робити зараз. Далі будуть всі документи, щоб сказати "Ми тут будуємо, у нас все законно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Андріївському узвозі хочуть знести ще 2 будинки

Цю реконструкцію теж хочуть провернути "під шумок" до Євро?

Не думаю. Вони до "Євро" вже Андріївський узвіз намагалися реставрувати. Тепер уже не знають, що з цим робити - бо роботи багато, ганьби багато, а толку мало.

Як діє сама стратегія позбавлення статусу пам'ятки архітектури?

Справа в тому, що будівля Гостинного двору позбавлена статусу пам'ятки постановою Кабміна. А рішенням Верховної Ради в неї цей статус залишається. Оскільки рішення Верховної Ради є головним, то будинок безумовно є пам'яткою. А постанова Камбіна тоді не має ніякої сили. За цим сценарієм треба було проводити спочатку рішення Верховної Ради, а потім займатися руйнуванням пам'ятки. Теоретично їм все одно, в країні ж беззаконня. Вони посилаються тільки на рішення Кабміна, ніби рішення Верховної Ради не існує. Ця стратегія давно уже діє - будинок позбавляється статусу пам'ятки, або не надають його і одразу ж починають руйнувати.

Чи перетворять Гостинний двір на багатоповерховий торговий центр?

Насправді Гостинний двір уже зараз - торговий центр, якби не бібліотека і не театр, які там були розташовані. Театру на Подолі будують нове приміщення на Андріївському узвозі. Обіцяють вже не перший раз і коли буде реалізована, ніхто не знає. Попов як голова КМДА, який балотуватиметься на мери, покладається не на театралів, а на пенсіонерів. Як і для Черновецького, ті хто цікавляться культурою - не його електорат.

 

ДОВІДКА:

Гостинний двір у Києві - торговельний комплекс на Контрактовій площі на Подолі, зведений 1809-го. Архітектор - італієць Луїджі Руска запропонував проект в стилі класицизму на місці старого будинку. Одразу його завершити не вдалось через пожежу 1811-го і через війну 1812-го. На той час збудували лише перший поверх будівлі, хоча за планом архітектора їх мало бути два. Довелось лише накрити перший дахом і залишити будинок одноповерховим.

Першу реконструкцію провели 1828 року архітектором Андрієм Меленським після пожежі. В в другій половині XIX ст. замурували аркові галереї. Наступна масштабна реконструкція відбулася у 1980–1982 до 1500-річчя Києва. Тоді надбудували другий поверх, так як було заплановано ще першим проектом, та оновили будинок зсередини.

Всередині квадратного приміщення Гостинного двору - двір. У будівлі зараз розташовані магазини, бари, банк, Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. Заболотного, Театр на Подолі.

 

Зараз ви читаєте новину «У країнах без середнього класу народ терпить, а потім бере сокиру - Бригинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі