вівторок, 24 квітня 2012 05:30

Кияни протестували проти дій "кримінальної орди з грошима"

Автор: фото з сайта www.khutor.net
  Учасники акції захисту Андріївського узвозу спускаються столичною вулицею Трьохсвятительською на Хрещатик, ідуть до Київської міськдержадміністрації. Під час мітингу вигукували: ”Попова — у відставку!”
Учасники акції захисту Андріївського узвозу спускаються столичною вулицею Трьохсвятительською на Хрещатик, ідуть до Київської міськдержадміністрації. Під час мітингу вигукували: ”Попова — у відставку!”

— На зміну приходить нова орда. Вона не знає нічого святого. Це кримінальна орда, яка має гроші, — вигукує в мікрофон філософ і колишній політв'язень Євген Сверстюк, 83 роки, у суботу на мітингу проти забудови Андріївського узвозу на Михайлівській площі столиці. — Київ грабували татарські та монгольські орди, але святинь ніхто не знищував.

Акцію організувала через соціальну мережу "Фейсбук" громадська ініціатива "Публічна мережа Андріївського узвозу". Протягом тижня роздавали запрошення та листівки біля станцій метро.

12 квітня на Андріївському узвозі компанія "ЕСТА холдинг", що належить мільярдеру, нардепу-"регіоналу" Рінату Ахметову, знесла три корпуси колишньої швейної фабрики "Юність". Один із них фасадом виходив на узвіз.

Близько 12.00 на імпровізованій сцені під пам'ятником княгині Ользі налаштовує звукову апаратуру гурт "Дахабраха". Поряд розтягують полотно, де можна написати свої вимоги до влади. Організатори обіцяють віддати його Київській міській адміністрації та її керівникові Олександру Попову. Люди тримають плакати "Ахметов, ґоу хом", "Ні руїні", "Кесару — кесареве, Попову — попу" тощо.

Навколо натовпу семеро чоловіків на древках носять 10-метрову конструкцію синього кота з пап'є-маше. Він є символом Пейзажної алеї, що поряд з узвозом. Її хотіли знести в березні, але через обурення громадськості забудовувати відмовилися.

Історик 53-річний Михайло Кальницький зі сцени зачитує лист. У ньому йдеться, що дозвіл на знесення будинків на узвозі дав один із заступників міністра культури. Прізвище не називають.

Натовп скандує "Київ належить нам", "Банду — геть". Виступають громадські  активісти Єгор Соболєв та Ігор Луценко, директор Інституту філософії Мирослав Попович. Після кожної промови грає музика, співає Фома з гурту "Мандри", група "Тінь сонця". Поет Артем Полежака читає вірш Василя Симоненка "Ти знаєш, що ти — людина?".

Усім присутнім роздають пам'ятку, як уберегтися від міліцейського свавілля, куди звертатися в разі знищення історичних будівель. Також запрошують на протести з приводу знищення дубляжу кінофільмів українською мовою.

— Из самой Южной Борщаговки приехал. Андреевский для Киева — это символ того, что город стоит. Если они его разрушат, то из Киева можно выезжать. Прикинь, вот снесут в Париже Елисейские поля, что будет? — каже Юрій Кочегаров, 20 років. Він у спортивних штанях, на голові кепка-павук. Прийшов із двома друзями.

Починає дощити. Люди дістають парасолі. Ті, у кого їх немає, ідуть із площі. Близько 30 мітингувальників ховаються під дашок входу до академії закордонних справ, що неподалік.

— Таке враження, ніби погода не хоче захищати Київ. Нас постійно випробовує хтось на міць. Але мені здається, ми все ж відвоюємо те, що належить нам, — каже Фагот із гурту "Танок на майдані Конґо".

Колись Андріївський узвіз був вулицею ремісників. Тут трудилися гончарі, різьбярі, художники. Сьогодні на узвозі є Музей однієї вулиці, письменника Михайла Булгакова, театр "Колесо", художні майстерні. Торік узвіз закрили на реконструкцію. Поміняли каналізацію, інженерні мережі, відновили фасади на деяких будинках. Відкрити вулицю мають 27 травня на День Києва.

На акцію потрапили кілька десятків іноземних туристів. Автобуси, що привозили їх на екскурсію до Михайлівського собору, зупинялися поряд.

— Київ — красиве місто. Такого в нас уже майже не залишилося. Ваша історія цікава, і прикро, що її знищують. Влада всюди однакова, тому я радий, що люди відстоюють своє навіть тут, — каже Себастіан із німецького міста Дрезден.

Під час дощу приходить чемпіон світу з боксу і депутат столичної міськради Віталій Кличко, 40 років. Його обступають туристи. Просять автографи, фотографують. Кличко каже, що у знищенні вулиці винен закон про містобудування:

— Закон дозволяє не узгоджувати з головним архітектором або Київрадою та навіть із громадою майбутні будівництва. Якщо в забудовника високий рівень відповідальності, він будує те, що може бути цікавим для міста. А якщо невисокий, то зводитиме все, що заманеться, і руйнуватиме місто.

Віталій Кличко без парасолі, краплі заливають його обличчя, стікають на лацкан куртки.

Із ним погоджується депутат Київради Олександр Бригінець, 50 років:

— Якщо нададуть особливий статус Андріївському узвозу, це не вирішить проблем із будівництвом у стародавніх кварталах міста. Перестануть забудовувати узвіз — почнуть Печерську площу, вулицю Рейтарську. Проблему треба вирішувати глобально. Якщо Попов уже відчув, який небезпечний закон про містобудування, хай пояснить це Азарову чи Януковичу. Киян президент не слухає, може, прислухається до свого намісника.

Акцію відвідали близько 1,5 тис. людей, за словами організаторів.

Вимоги захисників Андріївського узвозу

1. Запровадити мораторій на будівництво в історичному центрі столиці.

2. Провести прозору ревізію законності неправомірних землевідведень на Андріївському та інших особливо цінних землях в історичному центрі за участю громадської комісії.

3. Притягнути до відповідальності, зокрема кримінальної, посадовців із Міністерства культури та Київської міської держадміністрації за невиконання обов'язків з охорони пам'яток.

4. У приватних власників, що неналежно ставляться до пам'яток, конфісковувати будівлі.

5. Будувати в історичних зонах тільки з дозволу громадськості та ЮНЕСКО.

6. Запустити скасований раніше механізм громадських слухань, їх мають проводити до прийняття рішення про землевідведення. Також поновити попередні експертизи будівельних проектів органами охорони історико-культурної спадщини, археологічну й екологічну оцінки.

7. Замість торговельно-офісного центру на місці знесених будівель на Андріївському узвозі створити доступні кожному відкритий театр, музеї, галереї, парк скульптур.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Кияни протестували проти дій "кримінальної орди з грошима"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути