неділя, 02 квітня 2017 14:05

У фільмах сина українських емігрантів знімалися найвідоміші голлівудські зірки

У фільмах сина українських емігрантів знімалися найвідоміші голлівудські зірки
"Молоді леви" Фото: Вікіпедія

2 квітня 1958 року у США відбулася прем'єра американського військового фільму "Молоді леви". Фільм зняв голлівудський режисер українського походження Едвард Дмитрик.

"Молоді леви" - екранізація однойменного роману Ірвіна Шоу. Головні ролі виконали Марлон Брандо, Монтгомері Кліфт і Дін Мартін. В центрі історії - троє молодих людей. Один з них - німецький офіцер Крістіан Дістль (Марлон Брандо), який вважає службу в армії своїм священним обов'язком. Проте подальші події, що розвиваються в Північній Африці і на Західному фронті, зміцнюють в ньому сумніви в справедливості того, що він робив. Дві інші історії розкриваються в американському військовому таборі. Ной Аккерман (Монтгомері Кліфт) - молодий єврей, що страждає від утисків на національному ґрунті з боку своїх товаришів по службі. Його друг Майкл Уітекр (Дін Мартін) - драматург і бродвейська зірка, вимушений піти в армію проти своєї волі. Фільм отримав у 1959 році три номінації на премію "Оскар": найкраща операторська робота в чорно-білому фільмі, краща музика до фільму, кращий звук.

Читайте також: Богом танцю називали українського емігранта Сержа Лифаря

Едвард Дмитрик (1908 -1999) народився у Гранд-Форкс, Канада. Він син бідних українських емігрантів з села Буряківка на Тернопільщині. Згодом його сім'я переїхала у Сан-Франциско, Каліфорнія.Там хлопчик навчався у місцевій школі та зацікавився кіноіндустрією. Свою кар'єру кінодіяча Е. Дмитрик починав розсильним у кіностудії"Парамаунт". У 1935 році майбутній режисер зняв свою першу кінострічку — фільм "Яструб". За наступні 8 років було знято 23 фільми. У його стрічках знімались Марлон Брандо, Шон Коннері, Грегорі Пек, Брижіт Бардо, Кірк Дуглас, Ентоні Квінн, Роберт Мітчум, Пітер Фальк, Гамфрі Богарт, Максиміліан Шелл .Після Другої Світової війни режисер потрапив під процес перевірки на лояльність до політики США. Переїхав до Великої Британії, де зняв ще 25 стрічок у жанрі "нуар".

Зараз ви читаєте новину «У фільмах сина українських емігрантів знімалися найвідоміші голлівудські зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі