пʼятниця, 31 травня 2013 15:47

"Твоє хобі - бокс. Моє - самогон" - у прокаті український фільм про емігрантів та любов
18

Фото: Фото: Сергій Старостенко
Гурт Gorchitza

"Твоє хобі - бокс. Моє - самогон" - каже Руслана ламаною німецькою сусіду поверхом нижче. Його покликала на допомогу. Поки Руслана варила самогон та борщ з м'ясом, прорвало кран на кухні. У фільмі українку, яка емігрувала до Мюнхену зіграла 58-річна Ніна Ніжерадзе. Її партнером на майданчику був відомий авсрійський актор Карл Марковіч, 50 років.

"На цьому моменті, коли героїня не справляється із потопом у себе на кухні, і вона, не знаючи мови, кричить "Допоможіть!", її ніхто не чує, вона вибігає на пусті сходи – наш глядач у цей момент завмирає, а німецький сміється. Бо для нього це абсолютно комедійна ситуація, із якою німці, можливо, справляються легко" - каже Анна Паленчук, один із продюсерів стрічки "Істальгія". З 30 травня дебютний фільм режисера Дар'ї Онищенко показують в українських кінотеатрах.

За годину до початку фільму на сходи кінотеатру "Київ" розстелили червону доріжку. Одним із перших на показ прийшов молодий український гурт Gorchitza. Вокалістка Ольга Діброва разом з музикантами розважають себе, підкидаючи ногами та руками жовті кулі з написами "Істальгія". Позують фотографам. Сотню повітряних куль розкидали по всьому холі кінотеатру. Музиканти Gorchitza принесли з собою по букету ромашок та хризантем.

З великою охапкою ромашок з волошками прийшов завчасно і київський режисер Любомир Левицький.

"Я тут в невеличкій засаді, чекаю на Машу (Марія Говоруха - один із продюсерів фільму "Істальгія"), - каже Любомир Левицький. Бере у офіціанта келих білого вина. - У неї сьогодні день народження. Цей букет купив спеціально для Маші. А фільм побачу сьогодні вперше. У жовтні, коли була премєра на фестивалі "Молодість" я був за кордоном, тому й досі фільм ще не бачив. Продюсери "Істальгії" мої хороші подруги. Був такий період, коли ми разом навіть хотіли зняти недорогий комедійни хорор фільм "Лісопильня". Пародія на фільмів жахів. Але відклали - дівчата зайнялися цим проектом".

За кілька хвилин до початку сеансу приїздить режисерка Дар'я Онищенко з продюсеркою Марією Говорухою. Останню задарють букетами ромашок. Актори Леа Морнар, Іван Добронравов, продюсери та режисер позують перед камерами. До них приєднують продюсер Володимир Філіппов та силач Дмитро Халаджі. Уже тричі усіх запрошують до Червоного залу, де мають показувати "Істальгію".

"Ні, на сеанс ми не підемо - разів з тисячу його бачили, - каже 29-річна Дар'я Онищенко. Приїхала цього разу без чоловіка. Сім років тому вона виїхала на навчання до Німеччини, вийшла там заміж. Її перша повнометражна картина "Істальгія" спільного виробництва Німеччини, Сербії та України. Відповідно і фільм має три частини - київську, мюнхенську і белградську. Йдеться про українців і сербів, які живуть самітниками в Німеччині.

"Перш за все, наш фільм не про еміграцію, а про любов. До жінки, до батьківщини, до дітей та батьків. У кожній історії ця любов показана по-різному. Тема міграції зі зрозумілих причин актуальна в Україні. У нас від'їзд батьків на заробітки став просто звичним явищем" - пояснює режисер.

На перших кадрах з'являється українка п'ятидесятирічна Руслана. За сюжетом героїня Ніни Ніжерадзе закохується у сербського боксера Владана. Вони обоє емігрували в пошуках кращого життя і обоє залишили вдома найважливіше – своїх дітей.

Герої "Істальгії" говорять українською, російською, сербською та німецькою мовами. Для українського прокату стрічку озвучили повністю українською, крім сцен, де звучить російська мова.

Паралельно в картині йде розвиток київської любовної історії 23-річного сина Руслани Богдана та співачки Марії, а також розв'язка бєлградського любовного трикутника сина Владана Зорана і подружньої пари Ялени і Гюнтера.

"Мені більше сподобалася сюжетна лінія Руслани. Вона доросліша і краща за інші дві, - каже після перегляду 26-річна Анастасія. На фільм вона прийшла разом з подругою.

"А мені навпаки - київського хлопця, - не погоджується вона. - Він утратив набагато більше - своє майбутнє".

Зараз ви читаєте новину «"Твоє хобі - бокс. Моє - самогон" - у прокаті український фільм про емігрантів та любов ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі