Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2016 11:27

Турецькі художники привезли в Україну 110 карикатур
26

Фото: Денис Скриль

"Гумор розвиває розум і робить людину доброю. Сьогодні Асоціація турецьких карикатуристів привезла найкращі роботи міжнародної виставки карикатур "Ходжа Насреддін". Це найвідоміший всесвітній конкурс, який проводять вже 36 років поспіль. Свої твори заявляються художники із понад 55 країн. Ця чудова виставка відбувається у рамках проекту "Нащадки Ходжі Насреддіна в гостях у нащадків Гоголя" - такими словами художник-карикатурист Михайло Шлафер розпочав виставку карикатур у Полтаві.

На виставку прийшло близько 100 людей. В рамках міжнародного конкурсу творчого об'єднання "Карлюка" відбулось презентація 110 робіт найкращих карикатуристів світу в Галереї мистецтв імені Ярошенко. Там побував кореспондент Gazeta.ua.

Насредін Ходжа - фольклорний персонаж мусульманського Сходу, герой гумористичних мініатюр і анекдотів. Завдяки мудрості і заступництва за простий народ став улюбленцем не тільки турецького народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час презентації книги письменник постійно жартував.

"Карикатура демонструє процес мислення художника. Потрібно продумати образ, виділити акценти і потім настає найважливіший момент - створення. А образ Ходжі Насреддіна дає можливість переосмислити цінності в житті людини. Загалом для турецьких художників табу не існує. Тому дуже багато колег через критику влади побували за ґратами. В нашому конкурсі постійно беруть участь українські художники, тому ми раді продемонструвати виставковий фонд на території України. Полтава вразила своєю культурою. У нас просто неймовірні люди, які дуже мистецькі. Ми тепер впевнені, що це культурна столиця вашої країни", - розповів Метін Пекер, голова Асоціації турецьких карикатуристів.

На відкриття виставки були присутні найвідоміші турецькі карикатуристи. Мухіттін Короглу всім бажаючим підписував власні роботи. Ердоган Басол розповідав про важливість робіт на екологічну тематику.

"В світі турецька карикатура найсильніша. Має давню історію і численні ряди художників цього профілю. Українці мають більше 20 перемог на конкурсі карикатури імені Ходжі Насредінна і сьогодні кілька робіт тут представлені. Сьогодні поєднали гумор турецького мудреця із гумором Миколи Васильовича Гоголя в унікальному мистецькому проекті. Карикатура тут із добрим гумором, який торкається одвічних тем. Маємо роботи художників із різних континентів. Карикатурист повинен мати високу моральність і бути готовим, що його робота може призвести до суспільного резонансу. Роботи французьких карикатуристів із газети "Шарлі Ебдо" для релігійних фанатиків стали тим фактором, що спричинив терористичний акт. Мав в цьому виданні одного знайомого, якого розстріляли. Видання було гострим, але висміювали всіх підряд, без винятків. І ті шаржі на пророка були створені років 15 тому і зовсім не тими художниками, яких вбили. Митець завжди мусить пам'ятати, що творчість має бути відповідальною", - розповів Володимир Казаневський, український карикатурист і співорганізатор виставки.

23 жовтня в Києві в музеї Тараса Шевченка відбудеться урочисте нагородження українських художників, які отримали перемоги в різних номінаціях в конкурсі карикатур імені Ходжі Насреддіна.

Конкурс карикатур на Володимира Путіна виграв росіянин Віктор Богорад. В Полтаві представили 36 карикатур на президента Росії.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі художники привезли в Україну 110 карикатур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі