вівторок, 26 лютого 2013 16:30

"Турецькі бізнесмени фінансують антиамериканське кіно"

"Турецькі бізнесмени фінансують антиамериканське кіно"
Кадр з фільму "Операція "Арго". Фото: kinopoisk.ru

"Якщо подивитися останні американські фільми чи серіали, то у більшості так чи інакше буде присутня тема війни", - каже київський сходознавець Ігор Семиволос про патріотичне кіно в США.

Цьогорічний володар кінопремії "Оскар" фільм "Операція "Арго" розповідає про звільнення американських дипломатів, які опинилися у полоні в ісламістів. Події картини відбуваються 1979-го у Тегерані під час ісламської революції. Серед основних восьми конкурентів фільму-переможця стала "Ціль номер один" Кетрін Бігелоу. Це історія про десятирічне полювання на Осаму бен Ладена після терористичних актів 11-го вересня 2001-го і до смерті "терориста номер 1" у травні 2011-го року.

- Чи підтримує американська держава випуск патріотичних фільмів про свою участь у конфліктах на Близькому Сході, про боротьбу з тероризмом?

- Я не впевнений у цьому. Кіно у США є абсолютно приватною справою. Очевидно, це спроба відповісти на громадський попит. Людині потрібно відчувати, що вона має рацію. Кіно формує і відбиває стереотипи, які існують у суспільстві. Але не можна американцям закидати суцільну пропаганду. У кіно є спроби зрозуміти, що відбувається.

- Що було з образом ісламського світу до 2001-го року?

- Скажімо, образ араба до цього був карикатурним. Він виникав тільки у контексті близькосхідних конфліктів. Увесь цей час за арабом тягнувся терористичний шлейф, і це відображалося у фільмах. Після 2001-го образ араба або іншого представника з Близького Сходу став більше об'ємним - не лише як терориста, але як і жертви.

- У мусульманських країнах знімають антиамериканське кіно?

- Звісно. Є дуже багато анти-ізраїльських фільмів. Вони пов'язані з війнами на Близькому Сході, де Ізраїль показано агресором і окупантом. У картинах опосередковано присутні американці, що відіграють роль злодіїв. Найбільше на цій темі якісного кіно зробили турки. Мають декілька серіалів про турецький спецназ, який воює проти американців в Іраку, а потім проти ізраїльтян у Палестині. Це професійне кіно, яке приваблює. Хоча воно відверто пропагандистське. Звісно, не турецький уряд, який прагне в ЄС, замовляє ці фільми. Є багато турецьких бізнесменів, що фінансують кіно такого роду.

Зараз ви читаєте новину «"Турецькі бізнесмени фінансують антиамериканське кіно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі