вівторок, 26 лютого 2013 07:30

"Оскар" — змагання продюсерів. Тому українці шансів не мають

Автор: фото: reuters
  Голлівудський актор і режисер Бен Аффлек наступив на шлейф сукні своєї дружини Дженніфер Ґарнер перед церемонією ”Оскара” 24 лютого
Голлівудський актор і режисер Бен Аффлек наступив на шлейф сукні своєї дружини Дженніфер Ґарнер перед церемонією ”Оскара” 24 лютого

Стрічку "Операція "Арго" 40-річного американця Бена Аффлека визнали найкращим фільмом кінопремії "Оскар". 24 лютого її переможців нагородили у лос-анджелеському театрі "Долбі". Переможця за допомогою телемосту з Білого дому назвала перша леді США Мішель Обама.

— Дякую друзям з Ірану, дякую дружині — хоча її я зазвичай не асоціюю з Іраном, — каже зі сцени Бен Аффлек про актрису Дженніфер Ґарнер. У власному фільмі Аффлек виконав головну роль — агента ЦРУ. Його герой мав вивезти з Ірану шістьох американських дипломатів. Замаскував їх під знімальну групу фантастичного фільму "Арго". Вони начебто приїхали в Іран шукати місця для зйомок на східному базарі. Трилер заснований на реальних подіях. 1979-го американське посольство в Ірані захопили під час ісламської революції.

— Останнім часом у більшості американських фільмів і серіалів буде присутня тема конфліктів на Близькому Сході, — каже київський сходознавець Ігор Семиволос, 46 років. — На ці теми є попит у суспільстві. Особливо після падіння нью-йоркських веж 2001-го. Ще до цієї дати за арабом чи мусульманином з Близького Сходу тягнувся шлейф терориста. Кіно формує і відбиває стереотипи, дає упевненість у власній правоті. Але не можна американцям закидати суцільну пропаганду. У кіно є спроби зрозуміти, що відбувається.

Після виходу "Операція "Арго" іранський режисер Атаолла Салманян оголосив, що готується зняти фільм "Генеральний штаб". Він стане відповіддю на американську картину. Режисер обіцяє показати "правдиву історію про американських заручників 1979-го".

— Важливо, що "Операція "Арго" — фільм політичний, — каже кінознавець Сергій Тримбач, 62 роки. — Але це також і цікавий матеріал. Бо це недавня історія і чимало людей пам'ятають, про що йдеться. У нас же історію сприймають, як щось давнє — Київська Русь, запорозькі козаки. Бачив не всі фільми фіналу. Дуже сильним є "Любов" австрійця Міхаеля Ганеке. Стрічку визнали найкращим іноземним фільмом. "Оскар" — не так змагання художніх ідей, як продюсерів. Тому українці не мають шансів його отримати.  Податися на "Оскар" — не проблема. Але дійти до номінації вимагає від продюсера багато зусиль. Там значення мають знайомства, зв'язки, величина імені — все, як і у нас. Фільм Стівена Спілберга "Лінкольн" в Україні не показували. Чув відгуки, що він доволі нудний, професорсько-академічний. Проте дійшов до фіналу, бо ім'я режисера значить багато.

Найкращим актором кіноакадемія назвала 55-річного Деніела Дей-Льюїса за роль президента США Авраама Лінкольна у фільмі "Лінкольн". Третій "Оскар" у цій номінації зробив Дей-Льюїса світовим рекордсменом. З 12 номінацій команда "Лінкольна" отримала тільки дві нагороди. Відзначили також роботу художника.

Статуетку найкращої актриси віддали 22-річній американці Дженіфер Лоуренс за картину "Мій хлопець — псих". У цій номінації вона обійшла 86-річну француженку Емануель Ріва. Від хвилювання Лоуренс у білій сукні з довгим шлейфом упала на сходах, піднімаючись на сцену.

"Це дешевше, ніж застелити коридор рушниками"

$25 тис. коштує оренда червоної доріжки для церемонії нагородження "Оскара". Цьогоріч вона сягала 152 м завдовжки і 9 завширшки.

— Це дешевше, ніж застелити коридор новими рушниками, — жартують експерти голлівудського проекту "Оскарономіка".

Вони підраховують витрати нагороди. Гонорар ведучого церемонії актора Сета МакФерлейна оцінюють у $15-$25 тис. У чверть мільйона доларів обійшлася приватна охорона заходу. $35 тис. коштували білі трюфелі на вечірці після церемонії. Золоті статуетки оцінюють у $45 тис.

 

Зараз ви читаєте новину «"Оскар" — змагання продюсерів. Тому українці шансів не мають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути