Ексклюзиви
понеділок, 31 травня 2021 14:46

Топ-10 українських фільмів, які покажуть на 50-му кінофестивалі "Молодість"

Топ-10 українських фільмів, які покажуть на 50-му кінофестивалі "Молодість"
Акторка Наталія Бабенко у біографічній драмі "Пульс" легкоатлетку Оксану Ботурчук. Щоб максимально вжитися в роль, тренувалася пів року за програмою підготовки професійних спортсменів. Стрічку покажуть на кінофестивалі "Молодість". Фото: facebook.com

50-й ювілейний Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" триває з 29 травня до 6 червня. Проходить у столичних кінотеатрах та онлайн. Заплановано понад 200 прем'єр.

Пропонуємо десятку цікавих українських фільмів, на які варто звернути увагу.

"Я працюю на цвинтарі" - реж. Олексій Тараненко

Колишній архітектор Саша утік від життя і знайшов тиху роботу на цвинтарі. Працює менеджером фірми, що займається встановленням надгробків. Сподівається, там його мало хто турбуватиме. Але щодня приходять непрості клієнти, кожен з яких переживає горе. Однак Саша сповнений іронії та цинізму. Одного дня його 14-річна дочка вирішує повернути батька у своє життя.

Фільм зняли за мотивами однойменної збірки оповідань письменника та блогера Павла Белянського.

"Це трагікомедія, де глибоко трагічні речі тісно переплітаються з комічними. Ця міжжанрова гойдалка завжди приваблює аудиторію. Історія є професійною драмою про людей не дуже популярних професій - усіх, хто працює на кладовищі. Сама тема допомагає зацікавити глядачів чимось, чого вони ніколи й ніде не бачили. Незважаючи на тему втрати та її прийняття, фільм - про життя. Розповідає, що воно коротке й дивовижне, що все має свій кінець, і смерть є частиною життя. Що ми живі, поки ще любимо. Ніхто не зникає, поки про них пам'ятають. У своєму горі нам головне не забувати про живих людей, які так потребують нашої любові", - каже режисер Олексій Тараненко.

1 червня - 16:00, кінотеатр "Жовтень"

2 червня - 10:30, кінотеатр "Жовтень"

"Пульс" - реж. Сергій Чеботаренко

Легкоатлетка Оксана з Нікополя мріє взяти участь в Олімпійських іграх. Її спортивна кар'єра тільки починається, та дівчина демонструє хороші результати. Однак потрапляє в автомобільну аварію. Зазнає травм і майже втрачає зір. Проте не збирається здаватися та прагне довести, що на шляху до мрії не існує перешкод.

Драму створили на основі історії параолімпійської чемпіонки Оксани Ботурчук. Консультувала авторів під час написання сценарію. Працювала з акторами та знімальною групою, щоб максимально точно відтворити реальні тренування професійних спортсменів і нюанси, пов'язані з моторикою та поведінкою людини, яка частково втратила зір.

"Це кіно про боротьбу, волю та досягнення неймовірних висот. Для мене має особливе значення, що базується на біографії нашої спортсменки. Шукав по-справжньому цікавий матеріал, котрий би мотивував людей і дарував їм надію. Історія Оксани Ботурчук була реальною, драматичною та героїчною від початку. Фільмом також намагаємось розповісти про толерантність у суспільстві, що потрібно бути добрішим і уважнішими до людей з проблемами здоров'я", - говорить режисер Сергій Чеботаренко.

02 червня - 20:00, кінотеатр "Оскар"

"Нетерпимість" - реж. Станіслав Битюцький

1890-го в одному з поліських сіл за загадкових обставин помирає чоловік. Місцеві звинувачують його дружину - молоду знахарку. Виганяють із села. Коли приходить сильна негода, селяни вирішують, що це знахарка наслала прокляття. Знаходять у лісі та спалюють як відьму. Проте перш ніж зробити це, відправляють до неї священника на останню розмову.

"Наш фільм – реконструкція цієї зустрічі, останньої для кожного з них, через уривчасті спогади, залишені пастором. Це спроба через історію поглянути на сьогоденність. На час, де до болю багато нетерпимості, зокрема до будь-кого, хто відрізняється від тебе. А також переосмислення жанру горор, із яким в українському кіно завжди були великі труднощі. На відміну від класичних фільмів жахів, зло тут не має якоїсь потойбічної чи фантастичної форми, а виявляється частиною людської природи чи уяви, маючи людське обличчя", - каже режисер Станіслав Битюцький.

3 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

3 червня - 20:40, KINO42

6 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

"Жінки, що грають в ігри" - реж. Надія Парфан

Стрічка розповідає про лауреаток премії Women in Arts 2021, яку щороку проводять ООН Жінки в Україні та Український інститут. Це колективний портрет семи представниць вітчизняної культури. Героїнями стали письменниця Софія Андрухович, культурна журналістка Віра Балдинюк, диригентка Оксана Линів, театральна режисерка Тамара Трунова, художниця Аліна Клейтман, культурна менеджерка Юлія Федів і кінорежисерка Ірина Цілик.

"Вирости у нашій країні чоловіком, що бачить жінку рівнею собі – неможливо. Можна лише виплекати це розуміння в собі. Фемінізм – глобальний тренд. Рано чи пізно і церква скаже, що Єву створили одночасно з Адамом. Та поки мусимо займатися позитивною дискримінацією і "підсвічувати" роль жінок. Один з прикладів - премія Women in Arts як спосіб нагадати, що роль жінки в культурі – не лише бути музою чи служницею митця. Вона й сама може творити. У фільмі Надії Парфан переможниці розповідають про ігри, в які вони грали в дитинстві і в які грають зараз. А насправді - про себе", - говорить кінокритик Дмитро Сидоренко.

6 червня - 11:00, кінотеатр "Жовтень"

6 червня - 17:00, Арка дружби народів

"Територія пустих вікон" - реж. Зоя Лактіонова

Друга світова та робота на заводі стали причиною переїзду родини матері режисерки до Маріуполя. Війна з Росією та екологічні наслідки діяльності заводу відіграють визначальну роль у її подальшому житті.

"Фільм починається з хроніки післявоєнного Маріуполя. Місто-завод на березі моря мусило відродитись заново з руїн. У сучасному Маріуполі, який у 2014–2015 роках перебував під обстрілами, мешкають батьки постановниці, які не залишили місто попри небезпеку. Камера Лактіонової намацує нову реальність, у якій від старого життя залишився лише дим промислових пейзажів та сім'я, що важко переживає досвід війни. Слова, які раніше здавалися штампами з воєнних стрічок - "розтяжка" чи "осколок", тепер звучать буденно, що не може не лякати", - пише для docudays.ua журналіст Роман Губа.

3 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

3 червня - 20:40, KINO42

6 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

"Депортація 44-46" - реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко

Фільм присвячено примусовому виселенню у 1944-1946 роках понад 480 тисяч українців з територій, які розташовані в сучасній південно-східній Польщі: Холмщина, Надсяння, Підляшшя та Лемківщина.

Картина поділена на чотири частини – відповідно до кількості етапів депортації. У кожному розділі диктор розповідає історичні факти, демонструє карти, фото, хроніку, газети. Синхронно з документальною оповіддю розгортається ігровий сюжет, у якому показано допит "переселенки" в кабінеті КДБ за 20 років після закінчення депортації. Розповідь очевидиці доповнюють спогади з вагона, в якому її та інших українців у жахливих умовах везли з теренів Польщі вглиб УРСР.

03 червня - 18:00, Арка дружби народів

"Велотренажер" - реж. Олексій Овчаренко

Після загибелі дружини Борис втрачає сенс життя. Єдине його бажання - знову бути з коханою. Її старенький велотренажер стає місточком, який поєднує його світ із дорогою до дружини.

Фільм за мотивами однойменного оповідання Стівена Кінга.

3 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

3 червня - 20:40, KINO42

6 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

"Моя війна" - реж. Маша Кондакова

Від 2014-го сотні жінок приєдналися до лав армії. Деякі з них дійшли до лінії фронту. Режисерка Маша Кондакова поїхала в зону бойових дій, щоб стежити за повсякденним життям трьох таких жінок.

01 червня - 15:30, кінотеатр "Жовтень"

"Боксерське кіно" - реж. Дмитро Бондарчук

Експериментальний 12-раундовий фільм, що імітує різні жанри та епохи кінематографа протягом одного поєдинку. Починається добою німого кіно й завершується сучасними хітами.

31 травня - 21:30, кінотеатр "Жовтень"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єри тижня: куди піти в кіно

Добірку найцікавіших закордонних стрічок цьогорічного кінофестивалю "Молодість" читайте на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 українських фільмів, які покажуть на 50-му кінофестивалі "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі