субота, 19 червня 2021 12:05

"Створили ілюзію безпосередньої присутності" - покажуть фільм про скандального письменника

"Створили ілюзію безпосередньої присутності" - покажуть фільм про скандального письменника
Зняли фільм "Ульяненко: без цензури" про життя і творчість письменника Олеся Ульяненка. Використали хронікальні архівні кадри, які зібрали протягом 10 років після смерті літератора. Фото: facebook.com

На Книжковому Арсеналі в Києві відбудеться прем'єрна документального фільму "Ульяненко: без цензури". Розповідає про єдиного офіційно забороненого письменника незалежної України Олеся Ульяненка.

"Це фільм-пам'ять про унікальну культурну постать, про час політичного та культурного розпаду СРСР. Про Ульяненка існує багато міфів. Картина досліджує деякі з них. Знімальний процес частково проходив у США, де мешкають рідна сестра і племінник письменника. Це дозволило отримати унікальні документи, що пролили світло на багато епізодів із життя нашого героя. Завдяки тривалій архівній роботі зібрали всі доступні матеріали, де фігурує Олесь. Це дозволило створити ілюзію безпосередньої присутності письменника як рівноправного спікера", - каже продюсер стрічки Володимир Тихий.

За його словами, "Ульяненко: без цензури" з'явився завдяки друзям та колегам літератора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роман Олеся Ульяненка назвали порнографічним

Сценарист і продюсер Мирослав Слабошпицький називає проєкт документальним фільмом в американському розмовно-розвідувальному стилі. Розрахований на людей, які хочуть більше дізнатися про біографію Олеся Ульяненка і дістати уявлення про траєкторію його життєвого шляху. Водночас на екрані постає портрет епохи, яка пішла.

Режисерка стрічки - Юлія Шашкова.

Показ пройде 24 червня о 18:00 в межах Літературної програми Книжкового Арсеналу. Також заплановано обговорення картини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали три найкращі романи часів незалежності України

Олесь Ульяненко – автор близько 20 романів. Народився у Хоролі на Полтавщині 1962 року. 1997-го став наймолодшим лауреатом малої Шевченківської премії за роман "Сталінка". 2006-го був підданий анафемі від РПЦ за твір "Знак Саваофа".

2009 року роман Ульяненка "Жінка його мрії" офіційно заборонили як порнографічний і вилучили з продажу. Письменник обстоював своє право на свободу творчості в суді. 2010-го, після перевидання книжки, його знайшли мертвим у своїй квартирі.

Зараз ви читаєте новину «"Створили ілюзію безпосередньої присутності" - покажуть фільм про скандального письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі