четвер, 13 грудня 2007 14:58

Сьогодні відзначають День святого Андрія Первозванного

13 грудня православні християни України вшановують пам"ять апостола Андрія Первозванного.

Андрій Первозванний належить до 12 апостолів. Він був першим, кого Христос покликав бути його учнем. Пізніше Андрій привів свого брата Петра. Серед інших учнів був удостоєний пророцтва про майбутню долю світу і Христа.

Як розповів кандидат богословських наук, настоятель парафії Миколи Святителя УПЦ КП в м. Києві, священик Віктор Квас, Андрій Первозванний був присутній під час зішестя Святого Духу на апостолів в день П"ятидесятниці. Він здійснив близько 4 подорожей з проповідями про Христа як по території Римської імперії, так і за її межами.

Як і інші учні Христа, апостол зазнав смерть за Євангельські проповіді. Це трапилося 30 листопада (13 грудня) 70 року в м. Патрі (сучасна Греція). Його розіпнули на хресті у формі букви Х, тому на іконах він зображується з цим хрестом.

В Україні в порівнянні з іншими апостолами, Андрія особливо вшановували, тому що він вважається просвітителем всіх слов"ян. Під час третьої подорожі, апостол відвідав місце, на якому згодом виник Київ. Про це існує інформація в рукописах 3 століття Іполита Орігена.

Вважається, що апостол освятив пагорби Києва і поставив на одному свій хрест, який стояв імовірно там, де пізніше побудували названу на честь його Андріївську церкву. Тому, Андрій Первозванний вважається основоположником української і російської церков.

Оскільки не кожен народ має такого просвітителя, апостола з числа 12, то ця подія обросла традиціями і обрядами, які мають багато в чому дохристиянський характер.

Так, в ніч на Андрія дівчата ворожили, намагалися дізнатися свою долю. Вони пекли невеликі круглі коржики з білого борошна, яку замішували на воді, принесену в роті з колодязя. З настанням вечора в будинок пускали голодного пса. Згідно повір"ю, та дівчина, чий коржик собака з"їсть першим, швидше за інших вийде заміж. Та ж, коржик якої псові не сподобається – назавжди може залишитися без сім"ї.

Традиційною грою на свято Андрія Первозванного в Україні було кусання калити. Калитою називали великий корж з білого борошна, який дівчата рясно поливали медом і запікали до скориночки. Корж підвішували посередині будинку, обирали вартового, який повинен був оберігати калиту. Якщо охоронець був хорошим, то іноді за весь вечір нікому так і не вдавалося дістатися до калити. В кінці свята її знімали і ділили між всіма учасниками ігри.

Також ніч на Андрія єдина в році, коли хлопцям прощають їх смішні витівки і бешкети, повідомляє Оглядач.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають День святого Андрія Первозванного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі