вівторок, 08 червня 2021 13:43

Що пов'язує Орвелла, Трампа і Протасевича

8 червня 1949 року в Лондоні вийшов друком роман-антиутопія Джорджа Орвелла "1984".

Розповідає про цензора 39-річного Вінстона Сміта та його деградацію під впливом тоталітаризму. Проживає в тоталітарній державі, де за всіма слідкує "Старший Брат".

2009-го британська газета Times назвала "1984" найважливішою книгою, надрукованою за останні 60 років. Також посідає друге місце в рейтингу "100 найкращих книг усіх часів" журналу Newsweek.

З антиутопією "1984" часто проводять паралелі під час важливих політичних подій. Gazeta.ua зібрала нещодавні випадки, коли Орвелл змальовував нашу реальність.

Роман Протасевич

23 травня режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звернувся до примусової посадки літака компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, з метою затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські пропагандисти намагаються приховати тортури над Протасевичем: з'явились вирізані фрагменти з інтерв'ю

За декілька днів вийшло так зване інтерв'ю Протасевича державному каналу, у якому нібито визнає провину та висловлює повагу до Лукашенка. МЗС низки країн заявили, що запис відбувався під тиском. У соцмережах звертають увагу на сліди від побоїв.

"Щодо покаянного відео Протасевича білоруському телеканалу. Перед тим, як робити судження, рекомендую прочитати "1984" Орвелла та "Сад Гетсиманський" Івана Багряного. І ви все зрозумієте. Це не його думка", - пише у Facebook політичний експерт Віктор Таран.

Автор: Twitter
  У так званому інтерв'ю затриманого режимом Лукашенка журналіста Романа Протасевича, у соцмережах звертають увагу на його зап’ястя.
У так званому інтерв'ю затриманого режимом Лукашенка журналіста Романа Протасевича, у соцмережах звертають увагу на його зап’ястя.

Росія та Китай

У квітні Росія почала активніше стягувати війська до кордону України. Водночас Китай почав чинити тиск на Тайвань. Британське видання The Guardian зазначало, що хоч немає жодних доказів прямого зв'язку між подіями біля кордонів України й Тайваню, але Путін і Си Цзиньпін вступають у тісніший союз.

"Те, що зараз відбувається, можна описати як повне втілення кошмарного бачення Джорджа Орвелла, описаного в його романі-антиутопії "1984". У ньому світ поділений географічно, політично і військово на три ворогуючі супердержави: Океанію (Північна Америка і Британія), Євразію (Росія і Європа) й Істазію (Китай)", - йдеться в статті The Guaradian. - Передбачення Орвелла про початок нескінченної тристоронньої глобальної конфронтації було передчасним. Китаю потрібен був час для розвитку. СРСР, зрештою, розвалився. А США, проголосивши однополярний рух, стали переможцями. Але сьогодні, за деякими ознаками, зароджується орвеллівський тристоронній світ. 2021-й — це новий 1984-й.

Адвокати багатополярного світу скажуть, що це спрощене бачення, а реальний стратегічний баланс витонченіший і складніший. Але скажіть це людям на Донбасі та в окупованому Криму, які зіштовхнулися з російськими військовими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Книжковий арсенал" оголосив програму

Автор: Purple Haze
  Роман-антиутопія Джорджа Орвелла «1984» розповідає про життя під контролем тоталітаризму.
Роман-антиутопія Джорджа Орвелла «1984» розповідає про життя під контролем тоталітаризму.

Дональд Трамп

2017-го Дональд Трамп став президентом США. На першій конференції його прессекретар Шон Спайсер звинуватив репортерів у створенні фейкових новин. За його словами, інавгурація була найпопулярнішою і зібрала найбільше число глядачів за всю історію. Водночас журналісти зняли порожні місця на площі перед Капітолієм.

Радниця президента Келліан Конуей підтримала прессекретаря, додавши, що він надав "альтернативні факти". Ця фраза нагадала публіці риторику членів партії Старшого Брата, героїв "1984". Після цього книга стала лідером в продажах на онлайн-платформі Amazon у США.

Журналістка BBC Джин Сітон 2018-го опублікувала статтю, в якій вважає, що Джордж Орвелл в "1984" писав насправді про соціальні мережі.

"Сьогодні соціальні медіа стежать за кожним нашим жестом, покупкою, дією та коментарем онлайн. Вони так само постійно присутні у нашому житті й так само передбачають наше кожне бажання. Вибір споживача ретельно відстежується, перетворюючи його на товар, який можна продати на ринку. Вподобання користувача стають об'єктом політичних кампаній, що спотворюють принципи демократії.

Орвелл розумів, що тоталітарним режимам завжди потрібен ворог. У "1984" він зображує, як просто за допомогою пропаганди насаджувати масам потрібні ідеї.
У "Двох хвилинах ненависті" точно описав явище онлайн-агресії", - йдеться в матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «Що пов'язує Орвелла, Трампа і Протасевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі