Ексклюзиви
субота, 16 січня 2021 21:05

Що подивитися онлайн

Що подивитися онлайн
Романтична трагікомедія Річарда Айоаді "Субмарина" – це історія Олівера Тейта, 15-річного підлітка. Головні цілі хлопця: втратити цноту до 16-го дня народження та зберегти шлюб батьків. Безкоштовно можна подивитися на онлайн-фестивалі "Нового британського кіно". Фото: Arthouse Traffic

Пофарбоване пташеня

"Пофарбоване пташеня" режисера Вацлава Марула – це екранізація однойменного скандального бестселера польсько-американського письменника Єжи Косинського, перекладеного на більш ніж 30 мов. Єврейська пара, намагаючись захистити свою дитину від геноциду, відправляє сина до родички в сільську місцевість десь у Східній Європі. Хлопчик змушений вирушити в подорож диким і ворожим світом, який керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями, за сюжетом.

Фільм зняли в копродукції Чехії, Словаччини та України. Зйомки відбувалися в трьох країнах. Поряд із світовими зірками Стелланом Скашгордом, Гарві Кейтелем, Удо Кіром і Джуліаном Сендсом зіграли вітчизняні актори, зокрема Алла Соколова, Ніна Шуневич і Остап Дзядек.

Світова прем'єра картини відбулась у межах основного конкурсу 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Фільм потрапив до шорт-листа кінопремії "Оскар" 2020-го у категорії "Міжнародний повнометражний фільм" як кандидат від Чехії. Стрічка була представлена на 6 кінофестивалях класу "А" (в Торонто, Венеції, Токіо, Талліні, Каїрі та Гоа).

Сторожова застава

Шестикласник Вітя через портал часу потрапляє із сучасності в 1120 рік. Давньоруський богатир Ілля Муромець вважає, що це його зниклий племінник. Хлопець допомагає боронити сторожову заставу русичів від загарбників зі сходу. Вітя вчиться стріляти з лука, володіти мечем, звертається по допомогу до давніх слов'янських божеств — Перуна й Велеса, за сюжетом.

Зняв у 2017-му році Юрій Ковальов за мотивами однойменної повісті Володимира Рутківського. У головній ролі виступив Данило Каменський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Способи побомжувати знайдемо. Але для чого тоді податки?

Юкі

Стрічка "Юкі" стала найкасовішим документальним фільмом за історію українського кінопрокату. У ній йдеться про видатних хокеїстів українського походження, зокрема Вейн Ґретцкі та Террі Савчук.

"У Північній Америці вихідців з України називають UKE. Як з'ясувалося, на кільцях Кубка Стенлі — головного трофею ліги NHL — масово зафіксовані українські прізвища гравців, - каже режисер та продюсер стрічки Володимир Мула. - Вони стояли біля витоків зародження хокейного турніру ще на початку його становлення та розвитку за океаном. Їхній внесок в історію хокейних клубів, честь яких вони захищали, надихнув на подальші звершення мільйони людей у Канаді та США. І кожному з них вдалося зберегти у душі шматочок далекої, але рідної серцю України".

"Дід Вейна Грецкі Терентій жив на Берестейщині, у селі Огдемер. Це коли перетнути кордон на Волині через Прип'ять – там також наша історична територія. Українські етнічні землі простягаються аж до Пінська, Мозиря та Берестя-Литовського, – каже один із співавторів фільму Микола Васильков. - Вейн Грецкі підтвердив, що спочатку він спілкувався із бабусею лише українською. Вона навчала його нашої мови, тому що не знала англійської.

Виявилося, що Грецкі чудово розуміється на сучасній геополітиці і тямить, хто є хто. Він підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією йде війна. Надсилає їм медикаменти. Із ним солідарний Юджин Мельник – власник клубу Оттава Сенаторс".

Земля блакитна, ніби апельсин

Повнометражний дебют режисерки та письменниці Ірини Цілик розповідає про сім'ю, яка живе в "червоній зоні" Донбасу, де воєнні дії тривають вже довгий час. Долаючи щоденні
травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною та життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Світова прем'єра відбулася на кінофестивалі "Санденс", де стрічка отримала Премію за найкращу режисуру документального фільму. Українське кіно було вперше представлено у конкурсній програмі цього найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Українська прем'єра відбулась на кінофестивалі Docudays UA, де "Земля блакитна, ніби апельсин" стала найкращим фільмом.

Фестиваль "Нове британське кіно"

Програма охоплює повнометражні дебюти провідних режисерів Великої Британії та 7 найкращих короткометражних стрічок за версією BAFTA.

До програми фестивалю увійшов призер Берлінале 2001 року, комедія "Нічний шопінг" режисера Сауля Мецштейна. За сюжетом четверо друзів Шон, Вінсент, Ленні та Джоді працюють в нічну зміну, а у вільний час зависають у кафе. Здавалося б, жодних перспектив змін, та одного разу компанія стає свідками божевільних подій.

Також пригодницька драма "Воїн" режисера Азіфа Кападіа – найвидатніший британський фільм 2003 року за версією BAFTA. Це стрічка про колишнього начальника охорони у жорстокого землевласника, який вирішив відмовитись від насильства та повернутися на батьківщину. Проте розлючений господар направляє слідами воїна загін найманих убивць.

Призер журі Канн у 2006 році "Житловий комплекс "Ред Роуд" – дебютна стрічка Андреа Арнольд, відомої за режисуру "Американської любки" та другого сезону "Великої маленької брехні". За сюжетом трилера Джекі – операторка камер спостереження у Ґлазґо. Одного разу на її моніторі з'вляється чоловік, якого вона не очікувала побачити знову. Але тепер вона змушена з ним зустрітися.

Романтична трагікомедія Річарда Айоаді "Субмарина" – це історія Олівера Тейта, 15-річного підлітка. Головні цілі хлопця: втратити цноту до 16-го дня народження та зберегти шлюб батьків. Сценарій стрічки було відзначено премією British Independent Film Awards.

"Тиранозавра" написав і зняв відомий актор Педді Консідайн, відзначений BAFTA за видатний дебют у 2012 році. Головну роль у фільмі виконала володарка премії "Оскар" Олівія Колман. Також стрічка стала призером "Санденсу" в 2011 році. Це драма про немолодих Джозефа та Ханну, які симпатизують один одному, але обидвоє ховають "скелетів у шафах".

У центрі сюжету романтичної драми Вільяма Олдройда "Леді Макбет" – нелегкий життєвий шлях молодої англійки XIX століття, яку принизливе ставлення членів сім'ї її чоловіка штовхають на злочин. У головній ролі – зірка фільмів "Сонцестояння" та "Маленькі жінки" Флоренс П'ю. Стрічку відзначили Призами ФІПРЕССІ Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні 2016 та Європейської кіноакадемії 2017.

Психологічний трилер "Звір" Майкла Пірса. Головна героїня Молл зустрічає своє перше кохання в неспокійний час – островом, на якому вона живе, нишпорить серійний вбивця. Паскаль з'являється нізвідки та стає для Молл втіленням свободи. Але щастя Молл не дає спокою її сім'ї та мешканцям острова: вони підозрюють Паскаля у причетності до вбивств. Стрічка отримала Премію BAFTA за найкращий дебют режисера і продюсера в 2019 році.

Документальне кіно в програмі представлене стрічкою "Самозванець" Барта Лейтона про молодого француза, котрий переконує техаську родину, що він — їхній 16-річний син, який безслідно зник три роки тому. Найкращий документальний фільм 2012 року за версією British Independent Film Awards та володар Премій BAFTA 2013 за найкращий дебют режисера, сценариста та продюсера.

Про кохання молодого британського фермера і румунського мігранта розповість драма "Земля божа". Картину Френсіса Лі називають "британською "Горбатою горою"" за пронизливість і тонкий психологізм. "Земля божа" була номінована на премію Teddy за висвітлення ЛГБТ-теми в кіно на Берлінале 2017 та отримала нагороду за режисуру в конкурсі World Cinema на "Санденсі" 2017.

На Netflix вийшов американський науково-фантастичний фільм Outside the Wire. Став першим на платформі, який одразу доступний з українським дубляжем та субтитрами.

Зараз ви читаєте новину «Що подивитися онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі