четвер, 14 грудня 2017 13:20

Що надихало Майдан: найкрасивіші мистецькі прояви Революції гідності

14 грудня 2013 року на Майдані Незалежності відбувся концерт "Океану Ельзи" на підтримку учасників Євромайдану і з солідарності з постраждалими мітингувальниками, яких побив "Беркут". Гурт заспівав у "золотому складі".

Gazeta.ua пропонує згадати митців і художні витвори Майдану, які стали знаковими й надихали учасників Революції гідності.

Музичний інструмент Майдану - піаніно

Його подарували учасниками Революції гідності співробітники Київської консерваторії. Вранці 7 грудня піаніно перетягнули до загону внутрішніх військ перед Адміністрацією Президента.
Музичний інструмент, розфарбований у кольори національного прапора України і Євросоюзу, використовували для концерту перед міліціонерами на Майдані. Зіграти на піаніно міг кожен охочий.

Пісня-гімн Майдану "Воины света" гурту "Ляпіс Трубецкой"

"Є декілька пісень, які у мене самого викликають тремтіння, тому що вони вийшли за рамки творчості гурту, навколо них склались легенди, міфи", - сказав лідер гурту "Брутто" Сергій Міхалок під час концерту в ДК "КПІ" влітку цього року. "Воины света" він написав, подорожуючи Домініканою. Пісня, за його задумом, мала стати фантасмагорією, оспівати битву в усіх поетичних проявах, як безперервну боротьбу з власними демонами.

"Все це мені здавалося досить ефемерним, поетичним – але так склалося, що ця пісня стала реалістичною – люди, герої перетворили цю пісню на реальність. Іноді я сам лякаюся, і мене охоплює тремтіння під час її виконання, тому що ніби співаю не те, що сам вигадав. Завжди хвилююсь, щоби не зробити якогось незграбного руху. Але я лише маленький хлопчик, який втілює свої мрії. Тому я співаю цю пісню, як раніше - радісно і з надією, що одного дня, якщо нам усім пощастить, вона знову стане поетичною метафорою", - каже Міхалок.

Співак Майдану - Олександр Положинський

1 грудня 2013 року, щоб розігнати мітингувальників, що зібрались поблизу Адміністрації Президента на вул. Банковій, міліція застосовувала сльозогінний газ. "Беркут"стояв у 4 ряди, за ними - 2 ряди автобусів. Міліція закликала присутніх припинити провокаційні дії. Багато мітингувальників, зокрема, лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський перегородили їм шлях і закликали не робити провокацій. Для пересування використовували екскаватор з ковшем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не думав, що вставатиму серед ночі і піду туди, де стріляють - живописець Матвій Вайсберг

"Два тижні потому до мене була прикута увага як до людини, яка була на Банковій на тракторі. Це абсолютно не тішило. Для одних став супергероєм, для інших - ворогом і зрадником. Так само порівняти перегляди кліпів "Тартака" на YouTube і мій виступ на шоу Савіка Шустера проти пана Азарова. Користь не на боці пісень. І деякі люди вважають, що роблять мені велику приємність, дякуючи за мою громадянську позицію. Для мене громадянська активність – природна річ. Подякуйте мені краще за творчість, якщо вона вас надихає", - сказав Положинський.

Бібліотека

Бібліотеку Майдану створили 27 січня, після звільнення Українського дому від силовиків. Ініціатива належить подружжю з Дніпропетровська Вікторові та Інні Бісовецьким.

Починалася з кількох коробок для збору книжок, оголошення на стіні про прийом літератури та створення групи "Бібліотека Майдану" у Facebook. До Бібліотеки долучилося багато волонтерів, книги приносили не тільки читачі, а й видавці. За кілька днів стало настільки багато, що організатори вирішили передати їх до сільських бібліотек різних областей України. У результаті, за півтора місяця роботи книги з печаткою "Бібліотека Майдану" були доправлені до 125 сільських бібліотек України. Склалася традиція збирати книжки у коробки "Бібліотека Майдану" 14 лютого.

Автор: maidanmuseum.org
 

Відео Майдану - документальний фільм "Вавілон-13"

Режисери, оператори, кінематографісти, які брали участь у протестах, фільмували події Майдану. Випустили серію документальних стрічок. Кінопроект "Вавилон'13" зняв відео Prologue, записане на Михайлівській площі 30 листопада 2013-го року.

Пам'ять Майдану - Герої не вмирають

Гасло почали використовувати після перших убивств мітингувальників. 22 грудня від наслідків побиття помер Герой України посмертно - Павло Мазуренко. 22 січня 2014 року почався штурм силовиками вул. Грушевського, від його наслідків загинули 4 людей, серед них - вірменин Сергій Нігоян. 18-21лютого від куль снайпера на вул. Інститутській і Великій Житомирській від поранень та через сутички поблизу Будинку профспілок загинули 99 учасників Євромайдану. 21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали "Небесною сотнею". Під час прощання із загиблими лунала лемківська жалобна пісня "Плине кача…".

Музичне втілення - Анастасія Приходько, Микита Рубченко

Картина - "Стіна" Матвія Вайсберга

"Поки був на Майдані, завжди прикидав, як намалювати ці події. Збирався писати одну велику картину. Але постійно змінювалася ситуація. Змінювався настрій. Від відчаю — до надії. І назад. Були фрагментарність, рваність ритму, оповідність. Тому постала серія - стіна. Перші три картини створив у січні — якраз було перемир'я. Коли писав їх, подумки воював і кричав. Дивився, як приходили безпосередні учасники революції. Для мене особисто під час перегляду пахло гумою і сльозогінним газом, яким довелось подихати. Деякі не витримували і йшли. Це був такий собі живопис прямої дії. Особливо, коли з'явилась двадцять восьма картина. Її написав восьмого березня, після найстрашніших подій. На ній - квіти, вінки і "Плине кача"... Хотів, щоби картин було 32, але зрозумів, що це остання. Тоді заплакав. Це не був катарсис. Був вихід емоцій, які накопичились", - згадує художник.

Автор: krytyka.com
  28 картин "Стіна" Матвій Вайсберг
28 картин "Стіна" Матвій Вайсберг

Вірш Революції гідності - Анастасія Дмитрук "Никогда мы не будем братьями"

Твір українська поетеса створила у березні 2014-го, під час початку анексії Криму. Відео набрало на YouТube понад 3 млн переглядів.

На слова "Ніколи ми не будемо братами!" у квітні 2014-го литовські музиканти записали пісню.

Її виконав хор музичного театру Клайпеди. Музика - Віргіс Пупшіс, виконавці - Віргіс Пупшіс, Яронімас Милиус, Кестутіс Невуліс, Гінтаутас Літінскас.

"Тепер вже про це можна говорити із впевненістю - Революція відбулася б у будь-якому випадку", - громадський діяч і музикант Денис Блощинський розповів про причини та наслідки цієї події для української культури.

Зараз ви читаєте новину «Що надихало Майдан: найкрасивіші мистецькі прояви Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі