Ексклюзиви
субота, 17 вересня 2011 12:45

Славінська та Володарський розповіли як стати літературними критиками

У рамках 18-ого Форуму видавців у Львові в музей-ресторані "Сало" пройшов круглий стіл "Капосні поради для капосних критиків".

Літературні оглядачі й критики Ірина Славінська та Юрій Володарський годину розповідали, як молодим авторам почати писати ґрунтовну літературну критику, як заставити письменників боятися і знайти свою аудиторію.

На думку Ірини Славінської, в Україні вистачає видань, де можна публікувати критичні статті. Молодий і невідомий літературний критик може легко почати публікуватись, перешкод щодо цього в Україні немає.

"Зараз в Україні ніша літературної критика практично вільна. Так що молодь має дерзати. Потрібно, щоб в українському літпроцесі були авторитетні й харизматичні критики, яких боятимуться. Щоб їх рецензії зі страхом чекали письменники і видавці", - зазначив Володарський.

Він додав, що справжній літкритик має бути яскравою особистістю.

"Якщо особистість є, шанси – є. Бо маленькі рецензії можна навчити писати й мавпу, і тільки харизматична особистість може стати гарним літературним критиком", - вважає Володарський.

Славінська переконана, що літературному критику не зашкодить філологічна освіта.

"Він має опанувати сленг, різні жанри написання, добре знати мову. Потрібно мати авторський стиль, за який полюблять читачі й письменники. У той же час, не обов'язково критику закінчувати філфак, він може бути й хіміком, математиком і т.д.", - додає Ірина.

Також вона радить відвідувати багато літературних подій.

"Для успішного літературного критика замало просто писати рецензії. Потрібно ходити хоча б на презентації нових книжок. Сідати спереду, бути на виду. Ставити класні цікаві питання, щоб потрапити і запам'ятатись письменникам, видавцям, читачам".

Одним із плюсів роботи літературним критиком Славінська бачить у тому, що можна замовляти у видавництв книжки на рецензії, і це чимала економія сімейного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Славінська та Володарський розповіли як стати літературними критиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі