Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 12:18

Скульптор зобразив жінку у чотирьох колах - у Києві відкрили українсько-іспанську виставку
18

Фото: Фото: Вікторія Хоменко
Віктор Дейсун
Успіх. Карлос Гарсіа Лаос
Споріднені душі. Карлос Гарсіа Лаос
Віктор Дейсун

Учора в Музеї сучасного мистецтва відкрили спільну виставку іспанського та українського митців. Карлос Гарсіа Лаос та Віктор Дейсун назвали свій проект "Фрагментація".

Кілька десятків яскравих абстракцій від українця та з десяток геометричних чорно-сіро-червоних скульптур іспанця - своєрідна гра на контрастах і пошук цілісності людиною себе, як пояснюють автори проекту. Особистість втрачає відчуття єдності зі світом, причетності, власного значення. Людина відчуває себе лише фрагментом, що бореться за існування. Тому шлях до цілісності – один з найскладніших і найголовніших у нашому житті.

"Для того щоб зобразити пейзажний настрій не обов'язково малювати, грубо кажучи, геть усе - дерева, кущі, хмари, - каже український художник Віктор Дейсун. - У кількох мазках я поміщаю увесь настрій і будь-яку пору року". Полотна українського абстракціоніста багатошарові. На більшості картин лише яскраві кольори - червоний, жовтогарячий, сліпучо-білий, блакитний. За "кольоровими мазками" відвідувачі вгадують знайомі образи - "риби в морі", "пляж з парасолями", "чергу на зупинці".

"Ми паралельно працювали - Карлос в Іспанії, я тут - в Україні. Присилав мені фотографії своїх робіт. Об'ємні скульптури я не бачив до останнього моменту. А поки малював свої картини спеціально слухав іспанську музику. Приміром, Пако де Люсія (один з найвідоміших у світі іспанських гітаристів-виконавців фламенко - Gazeta.ua)" - додає Віктор Дейсун.

Іспанець Карлос Гарсіа Лаос відомий своїми роботами великого формату, ювелірними прикрасами, а також міською скульптурою. Він поєднує прості геометричні форми. Його міські мінімалістичні скульптури у місті Сарагоса найчастіше виконані в сталі або залізі, а невеликі проекти ювелірних виробів - у золоті, сріблі й латуні.

"Хоч ці два митці такі різні, їх об'єднує глобальне абстрактне бачення, відчуття гармонії та структурованість робіт", - каже Максим Волошин, директор галереї "Мистецька збірка".

Мінімалістичні скульптури Лаоса мають такі ж лаконічні назви. Три квардрати - чорний, червоний та сірий - "Мистецтво". Прямокутна споруда з трьома геометричними отворами - "Лицемірство". А картина, на якій намальовано чотири кола - чорний, червоний, світло та темно сірий - називається "Дивовижна жінка".

Виставка триватиме до 31 березня у Музеї сучасного мистецтва по вулиці Глибочицька, 17.

Зараз ви читаєте новину «Скульптор зобразив жінку у чотирьох колах - у Києві відкрили українсько-іспанську виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі