четвер, 16 травня 2013 13:57

Сім картин українського Ван-Гога показують у музеї Шевченка
6

Фото: Фото: Світлана Корженко

До 21 травня у столичному музеї Тараса Шевченка показуватимуть 7 полотен художника 78-річного Леоніда Литвина. Раніше про цього художника мистецтвознавці нічого не знали, а тепер порівнюють його манеру письма із живописом Сезана, Гогена, Піросмані і Ван Гога.

"Цього художника відкрив літературознавець Іван Дзюба. Він познайомився з Литвином на початку 1960-их років. Відтоді разом з дружиною допомагає йому. Якось Дзюба взяв у Литвина кілька картин, щоб показати мистецтвознавцям. Всі вони були шоковані. Називали манеру Литвина експресивним екзистенциалізмом. Порівнювали його з Сезаном, Гогеном і Піросмані ", - розповіли кореспонденту Gazeta.ua у музеї Тараса Шевченка.

Леонід Литвин народився в Керчі. Навчався в Дніпропетровському художньому училищі. Після закінчення навчання 15 років з мольбертом подорожував Україною. Зараз він живе у селі на Київщині разом з дружиною.

"За радянських часів Леоніда Литвина не визнавали, бо він не вписувався ні в які рамки соцреалізму. Його відкинули і він не робив ніяких кроків, щоб це виправити. Він самобутній і своєрідний художник. Коли бачив перед собою полотно, все забував і не думав, приймуть його чи ні. Лише цього року Литвин зрозумів: якщо картини не показувати, після його смерті вони пропадуть. Мені вдалося вмовити його, щоб частину робіт могли побачити люди", - розповіла Марта Дзюба.

38 картин Леоніда Литвина придбала азербайджанська нафтова компанія "SOCAR". Сім полотен вони передали в музей Тараса Шевченка, інші картини теж планують подарувати українським музеєм. Яким саме, поки визначаються.

"Зараз Леонід Литвин не малює, бо в нього немає для цього умов. Він живе у селі разом з дружиною. В його будинку немає світла і води. На відкриття виставки його не привозили, бо це дуже складно організувати", - поділилася Марта Дзюба.

"Литвин намалював багато картин. Всі вони - на різні тематики. Є невеликі полотна, а є просто величезні. Свої картини він скручував і витягував на горище. Умовити його продати картини було важко. Йому було боляче розлучатися з ними", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Сім картин українського Ван-Гога показують у музеї Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі