Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2012 12:06

Сфера освіти лишається найкорумпованішою в Україні

Сфера освіти лишається найкорумпованішою в Україні
Фото: wowkai.blogspot.com

Міністерством юстиції оприлюднено звіт про результати проведення заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2011 році. Освіта - один з лідерів за рівнем корумпованості, про це повідомляє "Дело".

Результати дослідження громадської думки підтверджують той факт, що сприйняття поширеності корупції в Україна має дуже високі показники. Незначне скорочення корумпованості в 2011 році порівняно з 2009 роком було зафіксовано серед керівництва та викладачів вищих навчальних закладів (з 49% до 47,1%), проте в Міністерстві юстиції відзначили, що громадяни також вважають, що корупція зросла серед керівників і вчителів шкіл .

Дослідження, проведені в Україну в останні роки, показують, що корупція в сфері освіти визнається однією з найбільш поширених, особливо з урахуванням того, що в цій сфері представлені інтереси значної частини населення.

Визначити ступінь реальної поширеності всіх видів корупційних практик у цій сфері досить складно, оскільки в більшості випадків вони є латентними видами: їх "вартість" не визначається, а самі вони зазвичай не сприймаються пересічними громадянами як корупція. Це, зокрема, використання знайомств, обмін послугами та інше.

Досить неоднозначною за своїм змістом і наслідками є благодійна допомога, з наданням якої постійно стикаються в навчальних закладах, особливо в середній освіті, де вона часто набуває ознак "квазікорупціонних" платежів.

Співвідношення середніх офіційних і неофіційних витрат у різних установах виглядає наступним чином: в дитячих садах - в середньому 1000 грн і 600 грн в рік, в школах - 1500 грн і 1260 грн, у вузах - 6000 грн і 1500 грн.

У 2011 році також було проведено соціологічне дослідження в вузах, результати якого дозволяють констатувати, що досвід безпосереднього зіткнення з корупцією у вузах мають в цілому 33,2% опитаних, не мають -37,7%, решта (29,1%) зазначили, що чули про це від людей, які стикалися з цим особисто.

Зараз ви читаєте новину «Сфера освіти лишається найкорумпованішою в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути