середа, 30 березня 2011 18:30

Шевченківська премія забезпечує краще місце на цвинтарі - Шкляр

Шевченківська премія забезпечує краще місце на цвинтарі - Шкляр

Лауреат Шевченківської премії Василь Шкляр продовжує тур по Галичині.

"Після листа до президента читачі зробили з мене гастролера. Але я мусив приїхати у місто Юрка Андруховича", - сказав на прес-конференції у Івано-франківську автор "Чорного ворона".

Він зауважив, що його "роман життя" зробив сьогодні для України більше, ніж будь-яка політична партія.

"За цих кілька останніх днів до мене зверталося багато політичних сил, які тішать моє самолюбство. Пропонують, навіть, йти на вибори під другим номером. Але я наївся вже тої політики. Працював прес-секретарем в УРП ще коли за націоналістичну ідею зуби вибивали. Тепер мушу писати. "Маруся" чекає", - говорить Шкляр.

На Прикарпаття лауреат приїхав на запрошення народного депутата України від "Батьківщини" Дмитра Шлемка. Він зустрінеться з громадськістю обласного центру, Коломиї, Калуша і Снятина.

Далі, каже письменник, участь в урочистостях в Холодному Яру на Черкащині. Після Великодня – великий тур по Америці: від Чикаго до Нью-Йорка.

"Діаспора зацікавлена у екранізації "Чорного ворона". Обіцяють інвестиції", - запевнив автор.

Між тим, на зустрічі з громадськістю у драмтеатрі у Івано-Франківську Шкляр сказав, що вважає Шевченківську премію сакральною для українських письменників. Тому, на його думку, досі від неї ніхто не відмовлявся. Навіть Ліна Костенко, "яка не любить нагородної біжутерії".

"Шевченківська премія – це не лише добавка до пенсії, вона забезпечує й краще місце на цвинтарі. Але моя відмова від нагороди перевершила усі сподівання", - говорить літератор. Він переконаний, що "принаймні до літа Табачника буде звільнено".

За словами письменника, президент його твір прочитав, після чого захворів.

"А взагалі книжку написала Анна Герман. Вона ж пише прозу. А мене попросила поставити свій підпис", - із сарказмом каже Шкляр.

Він твердить, що сьогодні є "найпродажнішим" в Україні письменником. Як повідомили йому у Харківському видавництві "Книжкового клубу сімейного дозвілля" наклад "Чорного ворона" сягає вже 100 тисяч екземплярів. Його чекає приз "Шоколад "Корона". Але Василь Шкляр запевнив, що не проміняє свій кашкет "упівця" на жодну корону з діамантами.

Наразі письменник шукає інвестора для екранізації бестселера. Каже, книжка добре кладеться на кіно.

Усі свої твори знає на пам'ять. Але читати на публіку відмовився. Каже, "Чорний ворон" затягнув би зустріч на три дні.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківська премія забезпечує краще місце на цвинтарі - Шкляр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі