Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2011 22:19

Януковича змушують читати роман Василя Шкляра

Януковича  змушують читати  роман Василя Шкляра

До президента Віктора Януковича надійшло звернення від громадських активістів з приводу цьогорічного присудження Шевченківської премії і скандалу, який розгорівся навколо книжки Василя Шкляра "Чорний ворон".

В організації закликали президента впровадити традицію, згідно з якою державні службовці – від дрібного чиновника до Глави держави – мають в обов'язковому порядку прочитати твори лауреатів Шевченківської премії: це має свідчити про прагнення державних діячів відповідати займаній посаді.

"Ми переконані, що Ви, як Президент, мусите стати основоположником такої традиції, прочитавши кращу книгу року за версією Шевченківського комітету - роман Василя Шкляра "Чорний Ворон" – і публічно про це заявити, таким чином даючи гарний приклад для наслідування своїм підлеглим по всій країні", - йдеться у заяві.

У зверненні наголошується, що цьогорічне присудження найвищої державної нагороди вже стало найскандальнішим за всю сучасну історію України.

"Вперше в роботу Комітету по присудженню Національної премії втрутились сторонні особи, котрі не є членами комітету, а відтак не мають права впливати на його рішення", - зазначили активісти.

За їхніми словами, "знаковим також є те, що прохання лауреата Шкляра про відтермінування присудження премії мотивується політичними чинниками, а персоною, котра порушила правила вручення премії, стали Ви, пане Президенте".

В організації стверджують, що рішення цьогорічного лауреата Шевченківської премії, Василя Шкляра щодо отримання нагороди, цілком природне.

"Заява лауреата стосовно присутності у владі постатей, на кшталт Табачника – це не лише окрема думка одного письменника, а спільна позиція широких кіл української громадськості", - йдеться у зверненні.

Активісти вимагають від Януковича підписати указ про вручення премії, оскільки "рішення Шкляра – це його власна громадянська позиція, яка жодним чином не може вплинути на підписання Указу про присудження премії": "Президент в будь-якому разі зобов'язаний підписати Указ з переліком всіх оголошених лауреатів".

Під зверненням вже поставили свої підписи відомі митці та громадські діячі, зокрема видавці Брати Капранови, правознавець Ігор Коліушко, громадські діячі Євген Золотарьов, Андрій Юсов, Олексій Кляшторний, Тарас Рондзістий, народний депутат Тарас Стецьків, історик Олександр Палій, поет Сергій Пантюк, лікар Анатолій Якименко та інші.

Зараз ви читаєте новину «Януковича змушують читати роман Василя Шкляра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути