пʼятниця, 22 березня 2019 17:13

Сестри Тельнюк представлять проект, присвячений капеланству

Автор: kovch.org.ua
  Співачки сестри Тельнюк виступлять на Церемонії вручення відзнаки ім. отця Омеляна Ковча в Національній опері
Співачки сестри Тельнюк виступлять на Церемонії вручення відзнаки ім. отця Омеляна Ковча в Національній опері

27 березня у столичній Національній опері вокальний дует "ТЕЛЬНЮК: Сестри" представить мистецький проект "Божий агнець". Прем'єра відбудеться під час VIII Церемонії вручення міжнародної відзнаки ім. Блаженного Священномученика Омеляна Ковча за визначний гуманітарний внесок.

У межах проекту сестри Леся і Галина Тельнюк виконуватимуть авторські пісні, а також твори на слова Богдана-Ігоря Антонича, Тараса Шевченка, Пауля Целана, Папи Івана Павла ІІ. Авторкою музики є Леся Тельнюк. Аранжування - Олексія Баженова.

"Ми відповідальні за час, у якому живемо. Що ми залишимо по собі? - каже Галина Тельнюк. - Велика відповідальність лежить на кожному митцеві, який доторкається до спадщини, особливо якщо ця спадщина духовна".

Проект "Божий агнець" звучатиме за участі Національного президентського оркестру та Камерного хору Intermezzo.

Організаторами заходу є Українська Греко-Католицька Церква та Комітет із вшанування пам'яті греко-католицького священика-місіонера, капелана Української Галицької армії Омеляна Ковча. Цьогоріч урочистості присвятять темі військового капеланського служіння.

Лауреатами відзнаки імені отця Омеляна Ковча 2019 року стали четверо українських капеланів різних конфесій:

- Отець-капелан Іван Ісайович, Мукачевсько-Ужгородська Єпархія, Українська Греко-Католицька церква;

- Отець-капелан Юрій Казміренко, Православна Церква України;

- Отець-капелан Павло Гончарук, Кам'янець-Подільська дієцезія, Римо-Католицька церква в Україні;

- Пастор-капелан Василь Хіміч, голова громадської організації "Об'єднання християн-військовослужбовців України", Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник українському священику з'явиться в Польщі

Священик Омелян Ковч народився 1884 року в селі Космач на Івано-Франківщині. Служив капеланом в Українській Галицькій армії в 1919-1920 роках. Під час нацистської окупації рятував євреїв від розстрілів. За це його відправили до концтабору Майданек у Польщі. Там він загинув 1944-го.

Омеляна Ковча визнали блаженним священномучеником 2001 року. Комітет із вшанування пам'яті священика заснував відзнаку його імені 2010 року. Щорічно вручають за значний внесок у розвиток екуменічного й культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, за благодійну діяльність і особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки. Раніше лауреатами відзнаки були митці Євген Сверстюк, Ліна Костенко, Оксана Забужко, ізраїльський історик Арон Вайс, американський історик Тімоті Снайдер, християнська організація Спільнота Святого Егідія з Рима, Український католицький університет.

Зараз ви читаєте новину «Сестри Тельнюк представлять проект, присвячений капеланству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі