понеділок, 18 вересня 2017 12:17

"Середній рівень зарплати має бути 1-1,2 тисячі доларів" - Сергій Тарута
4

На Форумі видавців у Львові народний депутат Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030"
Фото: Катерина Лук'яшко
На Форумі видавців у Львові народний депутат Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030"
На Форумі видавців у Львові народний депутат Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030"
На Форумі видавців у Львові народний депутат Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030"

На Форумі видавців у Львові народний депутат Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030", що вийшла друком у видавництві "Кальварія".

"Доктрина - це науково-обґрунтована концепція розвитку України, навколо якої має об'єднатися активне суспільство, університети, науковці, молодь. Щоб вони побачили можливості у майбутнього. І в рамках нової редакції могли доопрацювати документ. А пізніше - виступити його співавторами", - розповідає Тарута.

Доктрину за ініціативи Сергія Тарути розробили науковці Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, НТУУ "Київський політехнічний інституту ім. Ігоря Сікорського", Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування.

"Ми опиралися на фахову книжку "Форсайт України" 2016 року. Її розробили Академія наук і Київська політехніка. В рамках цього дослідження є сценарій розвитку України в розрізі 2020, 2025, 2030 роки. Коли ми ставили перед собою завдання підняти українську економіку, чудово розуміли, які зміни відбуваються у світі. Розуміли, які тренди впливають на діяльність кожної країни. Ми це враховували. Ми обрали модель, якої ніколи не було в Україні - людиноцентричну. Людина має бути головною цінністю у держави. Зараз це не так. Багато гине на українських дорогах, на промислових підприємствах та в лікарнях. Але держава за це не відповідає. Україна за показниками гуманістичних цінностей на передостанніх місцях світу. Ми пропонуємо можливість це змінити. Передусім нам треба підняти роль освіти, науки та культури", - каже Тарута.

У книжці описані 8 механізмів збалансованого розвитку . Перший - розвиток людського капіталу. Другий - новий суспільний договір. Третій - "розумне врядування", коли держава є сервісом для усіх громадян. Четвертий - мереживізація та кластери економіки. П'ятий - активізація економічної активності громадян. Шостий - розвиток креативної економіки, яка базується на інтелектуальному потенціалі. Сьомий - залучення активів, виведених українським бізнесом з України. Восьмий - стійка інвестиційна безпека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доктрина збалансованого розвитку Україна 2030" увійшла в топ-5 книжок про успіх

"Війну ми теж враховували. Економічні втрати від 20 до 25 відсотків, які ми зараз несемо, - це наслідок ситуації з Кримом та на Донбасі. Друга частина Донбасу теж працює дуже погано, бо ніхто не очікував, що ми переріжемо цю логістичну ситуацію. Досі триває блокада. Та ми виходили з того, що війна закінчиться. Ми маємо сценарії, як це зробити. Я постійно спілкуюсь на Заході з політиками. Зараз на слуху "голубі каски". Ми брали динаміку, яка буде в 2020, 2025 та 2030 роках", – сказав народний депутат.

2016-го показники валового внутрішнього продукту України становили $93 млрд. У "Доктрині" розробники зазначають, що ця сума до 2030 року може збільшись до $710 млрд.

"Щоб мати 710-750 мільярдів доларів валового внутрішнього продукту, середній рівень зарплати має бути 1-1,2 тисячі доларів, а пенсія - 400-500. Бо без внутрішнього попиту не буває розвинутих країн. Ще одна умова нормального функціонування економіки - 50 відсотків середнього класу. В цій ситуації для нас була прикладом Південна Корея та Ізраїль. Раніше там не було й 30 відсотків середнього класу. Зараз такого населення - понад 60 відсотків. Цього досягли завдяки тому, що держава інвестує в освіту і науку. Завдяки тому, що піднімається економіка індустрії - піднімаються доходи населення", - каже Сергій Тарута.

Автори "Доктрини" стверджують що подібної програми розвитку в Україні ще не було.

"У програмах розвитку президента були озвучені 164 показники. Але це не стратегія. Це набір дій, який намагалася презентувати влада. Але не було нікого, хто ніс би за них відповідальність і жодних дій. Жодних конкретних законодавчих інституцій, ні нормативних актів. У нас же є візія, якою буде країна. А далі на базі цього - розробка стратегії і конкретної програми дій. На сьогодні ми бачимо, що є ініціативи. Та не бачимо, що буде в результаті, нам про це не кажуть. Медична реформа невідомо для чого потрібна: щоб покращити життя чи щоб економити гроші? Та сама історія з пенсійною, земельною та іншими реформами. До парламенту зараз довіри нема, вона на рівні 2 відсотків. Щоб він не робив, люди його не підтримають", - каже Тарута.

"Ми схиляємося до сучасного концепту креативної економіки, пронизаної цифровими технологіями. Ми розробляли механізми мережевізації. Розвиток тих кластерів, які вже існують. Це аграрний сектор, легкопромисловий. Там і кластер інформаційно-комунікаційних технологій, створення програмних продуктів. При цьому треба розуміти, що інформаційні технології пронизують абсолютно всі інші види діяльності. Ми говоримо в доктрині про роботизацію і нанотехнології. Це все передбачене як напрямок розвитку України. Концепт - це якість економіки. Тобто економіка, базована на знаннях і талантах людей. Але весь людський потенціал реалізований у продуктах з високою доданою вартістю", - каже Сергій Тарута.

"Не може держава розвиватися, коли владним інститутам не довіряють", – каже народний депутат Сергій Тарута. Інтерв'ю з депутатом можна прочитати на сторінках журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Середній рівень зарплати має бути 1-1,2 тисячі доларів" - Сергій Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі