Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2012 15:00

Самозванець, Трансвестит, Смердючка - українці побачать нових "героїв" британського кіно

Самозванець, Трансвестит, Смердючка - українці побачать нових "героїв" британського кіно
Кадр з фільму "Зламані". Фото: kinopoisk.ru

За фестивальний тиждень "Нового британського кіно", який пройде з 15 по 21 листопада, покажуть шість нових фільмів, збірку короткометражок "Британія. Коротко" та відреставровану "страшилку" - перший фільм Альфреда Хічкока. Цього року фестиваль пройде вже в 12 раз.

Зламані

(Broken, 2012)

Це дебютна стрічка британського театрального режисера Руфуса Норріса. Головну роль 11-літньої дівчинки на прізвисько Смердючка виконала також дебютантка – акторка Елуїз Лоуренс. Одного дня Смердючка бачить як сусід жорстоко б'є її товариша - чахлого Ріка. Просто сусід застукав одну зі своїх доньок з презервативом і не розібравшись, вибігає на вулицю й колотить першого, хто підвернувся під руку.

По ходу сюжету режисер "ламає" кожного зі своїх героїв. Як метафора у фільмі ламаються телефони, носи і звалюються на купи металобрухту старі автомобілі. Драму про сімейні стосунки та батьківське піклування режисер приправляє добрим гумором і комічними епізодами (за дотепність у фільмі в основному відповідає персонаж Тіма Рота – батька Смердючки).

Також у фільмі зіграв і Кілліан Мерфі. Йому дісталася мало примітна роль учителя. "Справа в тому, що мої батьки були вчителями. Дідусь - директором школи. Я в свій час був жахливим учнем. Так що мені здалося, що роль якраз для мене", - каже Мерфі. Фільм насамперед про сім'ю. Про сім'ю та зломлений світ очима дитини.

Буремний перевал

(Wuthering Heights, 2011)

"Грозовий перевал" - один із самих бажаних і в той же час важких для переносу на екран романів. Фільм Андреи Арнольд – чотирнадцятий по рахунку.

У Голлівуді прийнято в екранізації класичних творів звати відомих акторів. На головну жіночу роль у фільмі за романом Емілі Бронте пробувалися Наталі Портман, Ліндсі Лохан і Джесіка Альба. Проте режисер не запросила в фільм жодної зірки і рішуче відтяла другу половину книги "Грозового перевалу". Режисерка зосередилася на шаленій та нездійсненній любовній пристрасті Хіткліфа та Кетрін.

А робота оператора Роббі Райана була відзначена спеціальною нагородою Венеціанського кінофестивалю. Він в кадрі буквально створив рух галявин, дощу, грози. Фільм візуально дихає стихіями.

Самозванець

(The Imposter, 2012)

"Самозванець" цікавий тим, що як у будь-якій головоломці, ключі до викриття правди глядач отримає повільно, точно так само як і батьки із Сан-Антоніо в штаті Техас. Їхній син пропав три роки тому. Тепер, у 1997-му, поліція нібито знаходить в іспанській глибинці їхню дитину. Хлопець мав карі очі та говорив з французьким акцентом і переконав родину, що він їх блакитноокий син, якого викрали педофіли.

Фредеріка Бурдена прозвали "Хамелеоном". Він видавав себе за інших 39 разів. У 1997 році Бурден називав себе Ніколасом Барклаєм. Бурден жив з родиною три місяці, поки місцевий детектив не викрив його брехню. Хлопця посадили у в'язницю на шість років. За жанром картина – документальна містика.

Таємничий Альберт Ноббс

(Albert Nobbs, 2011)

В історичному фільмі зображено дублінський готель 19 століття, в якому працює економний та неговіркий дворецький Альберт Ноббс. І нікому й в голову не приходить, що це сорокалітня жінка, яка щоранку туго обмотує груди і одягає чоловічий костюм.

Гленн Коулз, яка зіграла у фільмі головну роль, була і продюсером цього фільму і співавторкою сценарію. Ще 1982 року вона зіграла Ноббса в театрі, у неї пішло 15 років аби втілити сценарій за однойменним твором письменника Джорджа Мура на екрані. Родріго Гарсіа розповів історію про незвичайний спосіб виживання честолюбної жінки в суспільстві, де агресивно домінують чоловіки.

Тиранозавр

(Tyrannosaur, 2011)

Фільм починається з того, як п'яний чоловік до смерті б'є свою собаку ногами. У гніві він буквально схожий на доісторичного тиранозавра. У центрі історії цієї мелодрами, повної бійок, лайок та побитих облич, черствий вдівець Джозеф (Пітер Муллан). Він за найменшого приводу лютує та готовий кидатися на людей з бейсбольною бітою через будь-яке криво сказане слово. Одного разу, Джозеф вривається в магазин поношеного одягу, де за прилавком стоїть побожна Ханна (Олівія Колман) - здається, єдина людина в місті, здатна співчувати іншому. Це фільм-боротьба в усіх смислах: чи залишатися в полоні свого гніву чи навчитися бороти його...

Картина відзначена вісьмома нагородами різноманітних кінофестивалів. А в Британії отримала премію в номінації "Краще незалежне кіно" 2011 року.

Найекзотичніший готель "Меріголд"

(The Best Exotic Marigold Hotel,2011)

Сім пенсіонерів заради економії та гостроти вражень перебираються до Індії. Однак готель "Меріголд" виявився зовсім не таким шикарним куточком, як в рекламних листівках.

Ця лірична комедія утверджує позитивні життєві цінності: не піддаватися смутку і вірити в краще. За таким принципом живе власник готелю, якого зіграв головний персонаж із "Мільйонер із нетрів".

Квартирант, історія лондонського туману

(The Lodger. A story Of The London Fog, 1926)

У Києві глядачам покажуть відреставровану версію першого фільму Альфреда Хічкока. Музику до неї написав британський музикант Нітін Соуні. По суті в цій німій картині режисер знайшов "свій стиль" - специфічне поєднання смерті і фетиша, трюкових зйомок, гумору, відчуття загрози з перших кадрів. Нову музику до фільму написав британсьий музикант Нітін Соуні.

Сюжет заснований на подіях роману Марі Беллок Лаундес, яку надихнула історія серійного вбивці Джека Різника. Події відбуваються в Лондоні, де ночами серійний вбивця нападає на молоденьких дівчат і залишає на їхніх мертвих тілах папірці з написом "Месник". Головну роль виконав видатний актор Айвор Новелло. Саме в цьому фільмі Хічкока і сам вперше з'явився на екрані.

Також в рамках фестивалю покажуть ще й 120 хвилин кращих британських короткометражок у добірці "Британія. Коротко". Показуватимуть прем'єрні стрічки в кінотеатрах Києва, Одеси, Львова, Харкова, Донецька та Дніпропетровська.

Зараз ви читаєте новину «Самозванець, Трансвестит, Смердючка - українці побачать нових "героїв" британського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі