Ексклюзиви
пʼятниця, 19 лютого 2021 16:56

Розвінчають радянські міфи про Донбас

Автор: facebook.com
  Місія фільму "ЄвроДонбас" – розповісти справжню історію регіону. Базуватиметься на історіях реальних людей. Як нащадків іноземців на Донбасі, так і академічних дослідників, які вивчають його історію
Місія фільму "ЄвроДонбас" – розповісти справжню історію регіону. Базуватиметься на історіях реальних людей. Як нащадків іноземців на Донбасі, так і академічних дослідників, які вивчають його історію

Режисер Корній Грицюк і продюсерка Анна Паленчук розпочали роботу над документальним фільмом "ЄвроДонбас". Розповість про європейську історію Сходу України.

Стрічка покликана розвінчати радянські міфи й показати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою економіки Європи.

За словами творців, чимало міст і селищ на Донеччині й Луганщині, наприклад, Лисичанськ, Костянтинівка, Дружківка, Новгородське заснували іноземці з Бельгії, Німеччини, Англії та Франції. Наприкінці ХІХ ст. вони посеред степу побудували заводи й металургійні комбінати. Зробили регіон одним із найрозвиненіших у Європі. Більшість даних про цей період знищила радянська влада, але багато будівель того часу збережені.

Автори проєкту збирають інформацію в архівах України та інших країн. Спілкуються з нащадками європейців, які брали участь у розбудові Донбасу, та експертами, намагаючись відтворити перебіг подій тих часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі триває війна за незалежність України - режисер фільму "Поїзд Київ – Війна"

"Я народився у Донецьку, і мені болить усе, що сьогодні відбувається на Донбасі, - каже режисер Корній Грицюк. - Хочеться не тільки повернути землякам їх історію, але й поділитися нею з усіма українцями.

На жаль, радянські та пострадянські міфи про героїв-робітників комуністичної індустріалізації, бандитів Донбасу, "жителів особливого регіону" або нащадків "царських зеків" глибоко вкорінились як міфологеми. Я впевнений, що важливо відкрити цю територію не тільки для місцевих, а змінити в цілому ставлення до неї. Це наша українська земля, яка була штучно зрусифікована, а її населенню десятиліттями нав'язували проросійські наративи.

Ми зробимо об'єктивний історичний документальний фільм. Та спробуємо знайти відповіді не тільки на питання сьогодення, але й на те, що нам робити в майбутньому".

Проєкт став одним із переможців 14-го конкурсного відбору Держкіно.

Триває пошук героїв для стрічки. Основний знімальний період заплановано на весну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли фільм про примусову депортацію українців

Дебютна повнометражною робота Корнія Грицюка вийшла 2018-го. Це псевдодокументальний фільм "2020. Безлюдна країна". За сюжетом, в Україні залишилися жити 8 осіб. Решта - виїхали на заробітки.

Торік режисер презентував документальну картину "Поїзд Київ-Війна". 30 разів проїхав потягом зі столиці до Костянтинівки Донецької області, за 30 км від сірої зони. Спілкувався з пасажирами і працівниками залізниці – жителями Донбасу і переселенцями. Провів понад 300 інтерв'ю.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчають радянські міфи про Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі