четвер, 10 травня 2012 11:08

Римський кінофестиваль перенесли на місяць

Римський кінофестиваль перенесли на місяць
Фото: rus.ruvr.ru

Остаточно визначені терміни проведення Римського кінофестивалю (Festival del cinema di Roma). Він відбудеться з 9 по 17 листопада, повідомила в середу газета La Repubblica.

Дати стали предметом запеклої полеміки між міськими адміністраціями Рима й Турина, де один з найстаріших фестивалів Італії призначено на 23 листопада - 2 грудня.

Фестиваль з моменту свого створення в 2006 році проходив у середині жовтня. Однак, новий програмний директор Марко Мюллер вирішив перенести його на місяць вперед, щоб не загубитися в безлічі подій кіноіндустрії - вересневого кіноринку в Торонто, жовтневого - в Пусані й лютневого - в Берліні.

Раніше Мюллер 8 років керував венеціанською Мострою (Mostra del Cinema di Venezia). Він заявляв, що якщо дати Римського кінофестивалю не підтвердять, контракт він підписувати не стане.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Кличко" нагородили в резиденції Габсбургів

"Тепер я можу поставити свій підпис хоч завтра, якщо хто-небудь дасть мені ручкою. У країні, де я провів частину своєї юності - в Китаї - кажуть, що чим звивистіший шлях, тим осяйніше майбутнє", - цитує Repubblica слова Мюллера.

Його власний контракт, який також став приводом для бурхливих дискусій через радикальне скорочення бюджетних витрат на культуру, укладається строком на три роки і передбачає компенсацію в 120 тисяч євро в рік. Це лише трохи більше заробітку попереднього глави фестивалю, кінокритика П'єтри Детассіс (Pietra Detassis).

Бюджет самого фестивалю в цьому році складе 11 мільйонів євро без урахування спонсорських коштів. Це помітно більше, ніж у Венеції, де дирекція фестивалю розраховує 2012 року отримати від держави лише 7,5 мільйона євро.

"І конкурсна, і позаконкурсна програма, і спецпокази стануть цікавіше і ширше", - пообіцяв Мюллер.

Численні паралельні програми Римського фестивалю, за його словами, будуть доопрацьовані самими їх творцями - ні в конкурс дитячих фільмів, ні в огляд дебютів, ні в ретроспективи новий керівник втручатися поки не збирається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фестиваль роблять глядачі" - Вікторія Тігіпко

Подальші подробиці, ймовірно, стануть відомі в ході Каннського кінофестивалю, який пройде з 16 по 27 травня.

Римський кінофестиваль був створений в 2006 році, коли міську адміністрацію очолював кіноман Вальтер Вельтроні (Walter Veltroni). Спочатку захід називалося "Римським міжнародним святом кіно" (Festa Internazionale del Cinema di Roma) і замислювався як розвага для глядачів. Навіть журі було складено головним чином з простих любителів кінематографа.

Після зміни мера захід на деякий час втратив розмах, оскільки було визнано, що два фестивалі класу "А" Італія не потягне. Мюллер планував змінити ситуацію, проте його призначення було не простим. 91-річного президента фестивалю змушений був піти у відставку через це.

Узгодження інших деталей також йшло непросто: з моменту офіційного оголошення про призначення Мюллера до укладення з ним контракту в результаті пройшло майже 2 місяці.

Зараз ви читаєте новину «Римський кінофестиваль перенесли на місяць ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі