середа, 05 серпня 2020 04:45

"Рідкісне явище для України взагалі, не лише для музикантів": 5 нових реп-треків, які варто послухати

"Рідкісне явище для України взагалі, не лише для музикантів": 5 нових реп-треків, які варто послухати
Гурт Kalush зняв кліп на пісню "Вайб". Випустили в рамках акції "Поминки українського репу". Фото: the-village.com.ua

3 серпня був історичний день для української музики.

Про це каже музичний критик Ігор Панасов. Прокоментував акцію "Поминки українського репу", в рамках якої презентували нові композиції понад 30 українських реперів. У такий спосіб вирішили продемонструвати, що в Україні є реп, хоронити його не варто.

"Близько 30 реп-артистів випустили свої нові треки протягом доби. Спланована акція, - пише Панасов на своїй сторінці у Facebook. - Спровокувала це червнева стаття Олександра Варениці, меседж якої був такий: з хіп-хопом у нас справи дуже не дуже.

Репери прийняли виклик і відповіли. Більшість скерувала енергію куди треба - у творчість. І хоча вистачало інфантильних та тривіальних треків, цього разу була важливою не лише якість.

Головне - це солідарність більшості виконавців, їхнє вміння об'єднуватися навколо конструктивного плану та виставляти вимоги насамперед собі, а не іншим. Рідкісне явище для України взагалі, не лише для музикантів.

Такі проєкти підсилюють надію, що ми здатні створити щось велике і міцне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоді українські артисти зараз злітають набагато швидше і простіше - музичний критик

Gazeta.ua пропонує до уваги 5 найцікавіших треків, представлених 3 серпня.

alyona alyona - "Стержень" (feat. KALUSH, OTOY, Білий Бо, Шершень, DYKTOR, Дядя Вова)

"40 днів тому вийшла чергова колонка про смерть української реп-музики. Ми всі то прочитали і вирішили вже нарешті поховати той реп та справити по ньому поминки", - каже alyona alyona.

FREEL - "Ей, люди"

"Я записав пісню на текст Фоззі. Вперше в житті читаю не свій, - говорить Freel. - Фоззі - людина, яку я називаю "сенсей" і яка у творчому плані вплинула на мене чи не найбільше за інших.

Майже всі - я в тому числі, хто читав текст, думали, що він новий і написаний по недавнім подіям. Виявляється, тексту 5 років. Це ознака пера великого майстра - коли твої слова з часом не втрачають актуальності. Навіть більше: текст звучить злободенно і 2015-го, і 2020-го, і так само прозвучав би 2000-го.

Те ж і з розумінням: кожен бачить своє. Це також ознака великого художника - не лупити пензлем між очі, а дати простір.

Телевізор, на жаль, досі відіграє значну роль в Україні. І так би хотілося, щоб вже завтра зранку люди почули не "вбили, викрали, розстріляли, вкрали", а слова про те, що настав час "зростати над собою і любити тих, хто біля нас". На жаль, злість і ненависть, яку людям вкладають в голови, вони часто віддають іншим.

Ей, люди! Може, давайте любити тих, хто біля нас, і зростати над собою?"

KALUSH - "Вайб"

"Слідкуй за тим, що ти робиш і чого бажаєш іншим людям, бо саме це до тебе і вернеться. Чекни мій вайб, - ідеться в описі під кліпом. - Сьогодні день, коли багато реперів об'єднались і випускають реліз в один день, сьогодні хіп-хап буде гриміти на всю країну! Реп - живе!"

VovaZiLvova - "Душевний вайб"

"Шукай себе тут і зараз, знаходь себе у собі. Всі інші місця - це ілюзії в твоїй голові. Весь інший час не існує - ти, може, чув це колись. Коли ти просиш-молишся, то краще дякуй-молись", - зачитує VovaZiLvova.

Шершень, Anastasia Vengrynovych - "Хто є хто"

"Найчастіше в житті нас зустрічають по нашій зовнішності і картинці, яку бачать в соцмережах, але тільки наші вчинки показують, хто є хто", - йдеться в описі під піснею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музиканти не говорять про очевидне зло або добро. Ніби не в курсі, що бентежить країну - музичний критик

Матеріал музичного журналіста Олександра Варениці "Чому український реп потребує перезавантаження" вийшов 23 червня на ресурсі Bird In Flight. У статті автор порівнював рух Black Lives Matter і участь американських реперів у ньому з українськими реперами, яким "теж є про що висловитися, але вони мовчать". Написав, що "український хіп-хоп трапився, але так і не заговорив про важливе".

Акцію у відповідь - "Поминки українського репу" - провели за 40 днів після публікації матеріалу. Треки виходили на YouTube, у соціальних мережах і стрімінгових сервісах, об'єднані під хештегом #RapinPeaceUA.

Зараз ви читаєте новину «"Рідкісне явище для України взагалі, не лише для музикантів": 5 нових реп-треків, які варто послухати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі