вівторок, 17 вересня 2013 16:48

"Раз на 5 років кожен лікар їде на переатестацію, щоб дати хабар" - нардеп-хірург

"Раз на 5 років кожен лікар їде на переатестацію, щоб дати хабар" - нардеп-хірург
Фото: pohlyad.com

Довезти хворого на відстань 70 чи 100 кілометрів з інфарктом міокарда, кровотечею чи ще якимись гострими захворюваннями у нас не можливо. Людина просто не доживе до надання їй допомоги в наших реаліях, - каже народний депутат Василь Пазиняк, 47 років. Він є членом Комітету з питань охорони здоров'я.

Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова нещодавно заявила про плани впровадження медичного страхування. Що це і як має працювати?

- Міністр охорони здоров'я уже неодноразово говорила про страхову медицину, але ми ще не бачили документів на засіданні комітету. Я не впевнений в успіху цієї реформи. Хтось мусить платити за медичну послугу — це або держава, або людина, або страхова компанія.  Нині багато підприємств працюють у тіні. Якщо їм сказати, щоб оплачували людям страховки - успіху у такому не буде. Це можливо у Німеччині чи Канаді, де розвинена економіка, нормальний підхід до людей, і там страхова медицина працює. А якщо людина офіційно безробітна, то сама повинна оплатити страховку. Але звідки ж безробітному взяти гроші на оплату? А людині без страхування не буде надано медичної допомоги. Тому це абсолютно не гуманний підхід і наразі не буде прийматись, лише на перспективу.

Чому цього не було зроблено під час медичної реформи?

- Спершу нам треба довести до пуття так звану "медичну реформу", бо насправді це руйнація медицини. Її цілі — це зменшення видатків на медицину та скорочення кількості медзакладів. Якби у нас були хороші дороги, якісне обладнання у райцентрах, тоді б можна було ставити питання про реорганізацію, оптимізацію і реформаування охорони здоров''я. А сьогодні доріг немає, автомобільного транспорту немає. Скорочувати у цей час сільські та деякі міські лікарні — це злочинно.

Також Богатирьова заявила про можливість приватної практики для лікарів, щоб вони заробляли собі скільки зможуть. Але ж вона і зараз існує. Чи не так?

- Зараз є приватна практика — це найбільш поширено у стоматології. Також лікарі приватно працюють у лабораторіях, ультразвуковій діагностиці, що регламентовано законом. Щодо заяв Раїси Богатирьової, то коли є економічна криза у державі, люди не мають роботи й ледь зводять кінці з кінцями - кидати фінансове забезпечення медиків на пацієнтів — це злочинно. Якщо би ми мали динамічну розвинену економіку, працевлаштованих людей, то можна було би говорити про страхову медицину, про фінансування лікарів на основі приватної практики. Але сьогодні, коли бюджет тріщить по швах - у порівнянні з минулим роком за серпень місяць на 25% зменшення надходження до бюджету, казати про самостійні заробітки лікарів на себе — це неприпустимо. Такий підхід не є державницьким.

Що мала на увазі міністр, коли казала про передачу частини державних повноважень частини функцій профільним організаціям?

- Про це я не знаю. Передбачаю, що тут може йти мова про те, що атестацію лікарів мають проводити спеціальні організації лікарів. Такі, як Українське лікарське товариство. Зараз є Департамент охорони здоров'я. Раз на 5 років туди має приїхати кожен лікар, щоб пройти переатестацію. Усі знають, що кожна категорія має певну вартість і йде просте окозамилювання й корупція, а не фахова оцінка діяльності лікарів. Цю функцію, напевно пропонують забрати з державного органу й передати професійним лікарським організаціям, які тверезо та правильно можуть оцінити фахову підготовку лікарів.

Як можна виправити цю ситуацію?

- Все впирається у фінанси. Якщо говорити про медичну реформу, то перше — це потрібно відремонтувати усі дороги, забезпечити автотранспортом медичні заклади. У країнах, що провели успішну медичну реформу є стандарти — у місті хворого мають доставити до лікарні за 10 хвилин, а жителів сільської місцевості - за 20 хвилин.Ще одним важливим аспектом є створення мережі, що надає паліативну допомогу – так звані хоспісні заклади. У кожній області має бути мінімум 5-7 хоспісних лікарень, а зараз таких спеціалізованих закладів на всю Україну лише 9, решта – поодинокі відділення при деяких лікарнях. Це заклади, що надають допомогу хворим у безнадійних критичних станах — онкологія, гематологія, ураження внутрішніх органів. Також у кожному районному центрі має бути якісна районна лікарня. У цих закладах має бути хороший автопарк, щоб за викликом одразу могла виїхати машина і надати допомогу хворому згідно встановлених нормативів. Тоді можна скорочувати маленькі лікарні, які зараз скорочують безпідставно, виправдовуючи це реформуванням, оптимізацією чи реорганізацією.

Якщо говорити про медичне страхування, то наразі ситуацію не варто міняти, допоки не зростуть заробітні плати населення і не запрацює економіка. Інакше це не призведе до покращення, а лише до погіршення.

Атестацію потрібно передати у громадські професійні організації медиків. До прикладу, в Українське лікарське товариство або до Асоціації хірургів Львівщини. От хірургічну атестацію можна проводити через цю організацію. Ці люди знають набагато ліпше тематику ніж чиновники з Департаменту охорони здоров'я.

 

Зараз ви читаєте новину «"Раз на 5 років кожен лікар їде на переатестацію, щоб дати хабар" - нардеп-хірург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути