четвер, 03 жовтня 2019 21:45

Психологічний трилер "Джокер" вийшов у прокат

Автор: imdb.com
  У фільмі "Джокер" американський актор Хоакін Фенікс грає психічно хворого коміка, який перетворюється на злочинця
У фільмі "Джокер" американський актор Хоакін Фенікс грає психічно хворого коміка, який перетворюється на злочинця

Фільм "Джокер" американського режисера Тодда Філліпса вийшов в український прокат 3 жовтня. Психологічний трилер розповідає про персонажа коміксів видавництва DC Comics Джокера.

"Ви ставите однакові запитання: як робота, чи є похмурі думки. Усе, що в мене є - це похмурі думки", - каже своєму психотерапевту стендап-комік Артур Флек. Безуспішно намагається побудувати сценічну кар'єру у вигаданому місті Ґотем, прототипом якого є Нью-Йорк. Його жарти не смішать людей, а через напади неконтрольованого сміху не може нормально виступати. Доглядає хвору матір. Підробляє вуличним клоуном. Потроху божеволіє й перетворюється на злочинця на прізвисько Джокер, за сюжетом.

Кіно ставить моральну дилему: деякі люди самі стають злочинцями чи такими їх робить оточення

У коміксах лиходій Джокер - кримінальний геній, садист-психопат і головний ворог супергероя Бетмена. Джерелами натхнення для сценарію стали картини Мартіна Скорсезе "Таксист" і "Король комедії".

Головну роль зіграв триразовий номінант на "Оскар" Хоакін Фенікс. У картині також знялися Роберт Де Ніро та Зазі Бітц. Бретт Каллен грає батька Бетмена - Томаса Вейна. Він мільярдер і філантроп, який балотується на посаду мера Ґотема. Знімальний процес проходив у Нью-Йорку та штаті Нью-Джерсі впродовж вересня-грудня 2018-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Фокстер і Макс" нагадує "Гостю з майбутнього"

"Раніше режисер Тодд Філліпс знімав комедії про бовдурів, - говорить кінокритик Юрій Самусенко. - У новій роботі переходить у чисту драму. Як кажуть критики, найкращі трагіки виходять із комедіографів.

Хоакін Фенікс каже, що намагався зробити персонажа, якому не міг би поставити діагноз жоден психотера­певт. Йому це вдалося. Герой має роздвоєння особистості, погано розуміє реальність. Спочатку коміку-невдасі співчуваємо, а згодом він лякає. Стрічка повністю базується на перформансі Фенікса, який у кадрі 95 відсотків фільму.

З одного боку, це історія становлення канонічного лиходія. Інший шар - розповідь про божевільну людину в божевільному суспільстві. Його ненавидять, принижують, б'ють. Після чергових стусанів розуміє, що треба захищатися. Від наступних нападників відстрілюється з пістолета.

Люди бояться корумпованої, байдужої влади. Чекають на героя, який усе змінить на краще

Кіно ставить моральну дилему: деякі люди самі стають злочинцями чи такими їх робить оточення.

Артур Флек хоче бути в центрі уваги, щоб його любили. Але не розуміє, що добре, а що - погано. А соціум підбурює, штовхає, щоб став Джокером.

Ґотем - похмуре місто, в якому панує насилля і беззаконня. Люди бояться корумпованої, байдужої влади. Чекають на героя, який усе змінить на краще. Але Бетмена тут немає. Брюсу Вейну ще тільки 7 років. Символом страху стає Джокер. Бачить у насиллі ескапізм, розвагу. Люди протестують проти нечистих на руку бізнесменів, банківської системи, бездіяльності поліції. Але Джокер провокує на бунт заради безладу, бо насолоджується процесом. Божеволіє остаточно, тому що втрачає не тільки моральні орієнтири, а й себе.

Джокер не хоче змінювати світ. Усвідомлює, що його зона комфорту - хаос, від якого він ловить кайф. Коли місто поглинає хаос, Джокер відчуває задоволення".

7 вересня "Джокер" отримав головний приз 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю - "Золотого лева".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Венеційському кінофестивалі перемогла стрічка про божевільного коміка

За словами режисера Тодда Філліпса, через орієнтованість кінобізнесу на екранізації коміксів глядачів сьогодні складно затягнути в кінотеатри на стрічки, що досліджують людські характери. Рік переконував студію Warner Bros. дозво­лити йому зняти дорослий фільм за коміксами.

Хоакін Фенікс став п'ятим актором, що втілив Джокера на великому екрані. Щоб зіграти роль, схуд на 23 кілограми. Читав про вбивць, щоб зрозуміти їхню мотивацію. Сміх персонажа побудував на основі перегляду відео людей із симптомом патологічного сміху.

Зараз ви читаєте новину «Психологічний трилер "Джокер" вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі