вівторок, 14 лютого 2012 18:10

Процедуру обрання лауреатів Шевченківської премії треба змінювати - Жулинський

Процедуру обрання лауреатів Шевченківської премії треба змінювати - Жулинський

Цього року список лауреатів Шевченківської премії справляє приємне враження.

Про це зазначив літературознавець Микола Жулинський. У 2008-2010-х роках він очолював комітет премії. Понад 15 років був його членом.

"Криволап — абсолютно достойна кандидатура, але у нього по суті не було конкурентів. Найважче було вибирати лауреата з літератури — аж сім кандидатів було. "Джури" Рутківського — хороший твір і матиме широкий розголос. Був здивований кандидатурою Петра Мідянки. Не думав, що комітет віддасть йому перевагу. Дуже своєрідна поезія у нього. Пише закарпатською мовою, має інакше образне мислення, словотворення, лексикон. У мистецтвознавстві віддав би все таки перевагу Дмитру Степовику за його книгу "Історія української ікони Х-ХІІ століть", - зазначив Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченківський лауреат Володимир Рутківський заснує власну премію

За його словами, саму процедуру обрання лауреатів треба змінити.

"Абсолютно застаріла, пропахла радянщиною. Цього року було 30 подань на премію. У третьому турі — громадському обговоренні - залишилось тільки 15 кандидатур. Чому половина відпала, якщо за логікою мають обговорюватися всі? Не впевнений, що обговорення взагалі було. Дивує, де подівся письменник Віктор Баранов, який 2008-2009-го доходив до третього туру, публіцист Олег Чорногуз. Коли був головою Шевченківського комітету, пропонував відмінити висування взагалі. Яка логіка в тому, що Міністерство культури, Національна академія наук, товариство "Просвіта" і національні творчі спілки можуть висувати на премію, а громадські організації — ні? При Шевченківському комітеті треба створили експертні комісії, які здійснювали б моніторинг мистецького процесу в Україні протягом року. Їздили у відрядження, по містах дивились ті ж спектаклі, знайомилися з письменниками. Врешті вибирали по 3-5 кандидатур на кожну номінацію, а комітет вже з них — лауреатів. Натомість митці, бідолахи, мусять везти своє мистецтво в Київ, щоб його помітили. А коштів на це далеко не всім вистачає", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2012 року

Минулого року грошова винагорода для лауреатів становила 360 тис. грн. Цьогорічна сума стане відомою після підписання президентом указу про присудження премії.

Зараз ви читаєте новину «Процедуру обрання лауреатів Шевченківської премії треба змінювати - Жулинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі