Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2020 11:31

Про що говорити, а про що мовчати в літературі для дітей: афіша найцікавіших подій онлайн
7

Афіша найцікавіших подій онлайн 25-31 травня

ЛІТЕРАТУРА

#літmatch

Автор: www.facebook.com
 

Портал української дитячої книги БараБука влаштовує тиждень з проєктом #літmatch – це літературні побачення з авторами сучасних книжок для підлітків.

25 травня письменник Володимир Арєнєв розкаже про фантастичні тренди літа на прикладі українських та перекладних книжок.

26 травня дитяча письменниця Oксана Лущевська, яка живе в США, поділиться думками щодо літератури для підлітків в Україні та Америці.

27 травня авторка книжок "Солоні поцілунки" та "Щоденник для Лоли" Ольга Купріян говоритиме про інтимні подробиці в підлітковій прозі.

28 травня авторка науково-фантастичної книги Error Олександра Камінська обговорюватиме з Тетяною Стус, про що говорити, а про що мовчати у літературі для дітей

29 травня авторка романів "Сіль для моря, або Білий кіт", "Зграя", "Завірюха" Анастасія Нікуліна зі Львова розмірковуватиме на тему "Коли ти "у зграї" і коли поза нею".

Коли і де: о 18:00 на сторінці в Instagram

Книжкові вечори із PEN Ukraine

Автор: www.facebook.com
 

Український ПЕН-клуб організовує зустрічі з письменниками.

25 травня поет, лауреат Шевченківської премії Петро Мідянка розкаже про збірку "Посланія від Петроса", яка розкриває духовний світ закарпатців;

26 травня поетеса Ірина Вікирчак читатиме вірші з майбутньої збірки;

29 травня письменник Олег Коцарев розкаже про роман "Люди в гніздах", в якому описав історію кількох поколінь родини Устименко-Глова від XVIII століття до наших днів.

Коли і де: о 19:00 на Facebook-сторінці PEN Ukraine

МУЗИКА

Концерт "П'яццола і танго"

У Колонному залі імені Миколи Лисенка солісти Національної філармонії України, баяніст В'ячеслав Самофалов та піаністка Марія Віхляєва, подарують вечір танго. У програмі концерту звучатимуть популярні твори Aстора П'яццоли, Aнхеля Вільйольдо, Єжи Петерсбурського, Герардо Родрігеса та Рішара Гальяно в аранжуванні українського композитора, диригента і баяніста В'ячеслава Самофалова. Прозвучить легендарне танго "Та остання неділя", написане польським композитоом Єжи Петерcбурським 1935-го. Твір є саундтреком фільму Стівена Спілберга "Список Шиндлера".

Коли і де: 27 травня, о 20:00, доступ до онлайн-трансляції - 50 грн.

250-річчя Бетховена

Автор: www.facebook.com
 

Львівська філармонія підготувала онлайн програму до ювілею найчастіше виконуваного композитора класичної музики Людвіга ван Бетховена. 16 грудня минає 250 років з дня його народження. Цій даті мав бути приурочений 39-й фестиваль "Віртуози", запланований на 21-31 травня. В онлайн-форматі презентують чотири концерти - фортепіанної, скрипкової музики, струнні квартети та вокальні твори.

Розклад концертів

15:00. Piano Recital

Соната №14 "Місячна", Шість Багателей, Соната №23 "Апасіоната"

17:00. Violin Duo

Соната для скрипки та фортепіано №7, до мінор, Соната №5 ("Весна") для скрипки і фортепіано Фа мажор, Романс №2 Фа мажор

18:30. Lied – Arie

Опера "Фіделіо" (арія Марцеліни, арія Флорестана, арія Піцарро), ораторія "Ісус на Оливковій горі" , Abendlied unterm gestirnten Himmel, Zärtliche Liebe, Sechs Lieder von Gellert та ін.

21:00 Quartet

Струнний квартет №1, Фа мажор, Струнний квартет №9, До мажор

Коли і де: онлайн-трансляції концертів відбудуться 31 травня на офіційному каналі Львівської філармонії у Youtube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатори визначилися з проведенням Венеціанського кінофестивалю

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Київ привезли драконів з унікальним голосом і власним характером

Концерт "Ваніль, кориця і шафран. Музика зі смаком"

Автор: www.facebook.com
 

Тріо "Мар'яничі" у складі вокалістки Мар'яни Савки, піаніста Юрка Романіва та гітариста Сергія Гуріна презентує в прямому ефірі перший альбом "Ваніль, кориця і шафран". Сам виступ гурту відбудеться у львівській студії звукозапису FatSound.

"Ваніль, кориця і шафран" - одна з перших пісень у репертуарі тріо, і власне, вона дала назву мініальбому "Мар'яничів". Альбом музиканти вирішили викласти у вільний доступ, тож уже зараз усі охочі можуть прослухати його за посиланням.

До карантину гурт встиг записати сім композицій, які прозвучали у концерті-виставі "Не відпускай!" 13 березня на сцені київського Будинку звукозапису. Одна з пісень альбому дала поштовх до зйомок нового відео. На початку квітня "Мар'яничі" випустили кліп "Париж". Відео було відзняте на березі Сени. Кліп, авторкою якого є львівська фільммейкерка Олена Чернінька, занурює глядача у весняну казку, сповнену тонкого аромату магнолій, цвіту мімози та затишку паризьких кав'ярень.

Окрім пісень з презентованого альбому, в концерті звучатимуть й інші твори. Зокрема, прем'єра пісні, яку Мар'яна Савка написала під час карантину і яку тріо зіграє вперше в прямому ефірі. Назва нової пісні - "Дай мені спокій! Leave me alone!", вона про те, що інколи карантин - це спосіб позбутися тих осіб, що добряче набридли нам у реальному житті.

Коли і де: 29 травня, о 20:00, на на сторінках Facebook "Видавництва Старого Лева"

YouTube тріо "Мар'яничі" , Facebook "Радіо Культури" , Facebook медіа-хабу "ТВОЄ МІСТО" , YouTube медіа-хабу "ТВОЄ МІСТО"

Пісня над Дніпром

14-й Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва імені Анатолія Авдієвського відбудеться дистанційно. У фестивалі беруть участь профільні та аматорські хорові колективи з академічною та народною манерою співу. Відеозаявки надіслали понад 30 колективів з 14 областей України. Фестиваль пройде у форматі показу виступів із коментарями журі.

Коли і де: 31 травня на Youtube-каналі Estrada.ua та Facebook-сторінці Київського міського центру народної творчості.

КІНО

Чілдрен Кінофест

Автор: www.facebook.com
 

За 10 днів на 7-му фестивалі фільмів для дітей та підлітків покажуть сім конкурсних стрічок для глядачів від 4 років, відібраних на найбільших європейських кінофорумах. Україну в конкурсній програмі представляє фантастична пригодницька стрічка "Фокстер & Макс". Головний герой фільму, дванадцятилітній школяр Макс малює балончиком з нанофарбами на стіні собаку, яка оживає та перетворюється на пса-наноробота з суперможливостями. Для підлітків презентують норвезько-шведську картину "Лос Бандо" про шалену подорож на рок-фестиваль у Норвегії. На найменших глядачів чекає естонсько-шведська анімація "Сипсик – лялька-друг" та британський "Гол!" про маленького кротика, який мріє стати футболістом, а не шахтарем, як усі його родичі. Також до програми увійшли німецьке фентезі "Тім Талер, або Проданий сміх", австралійський сімейний фільм "Мій друг містер Персіваль" та нідерландсько-німецька драма "Салон краси Ромі".

Спеціальною подією до Дня захисту дітей 1 червня стане онлайн-прем'єра переможця торішнього Чілдрен Кінофесту – українського анімаційного фентезі "Викрадена принцеса". Розповідає історію доньки київського князя, викраденої злим чаклуном, та мандрівного музиканта, який намагається її врятувати. В ретроспективній частині покажуть добірку фільмів француза Жоржа Мельєса – одного з засновників світового кінематографа, першого в історії автора спецефектів та монтажних фокусів.

У рамках фестивалю вже вчетверте відбудеться Конкурс фільмів від дітей 7-14 років. З 10 фіналістів голосуванням оберуть володаря призу глядацький симпатій.

Коли і де: 29 травня, з 9:00, реєстрація доступна на сайті онлайн-кінотеатру.

​ТЕАТР

Пластична драма "Перетворення"

Автор: www.facebook.com
 

"Перетворення"за новелою Франца Кафки у постановці Артема Вусика побудоване на психо-фізичній дії акторів. Вербальна складова у виставі відсутня. Натомість актори розмовляють з глядачем мовою своїх тіл. Пластика – алюзія душевних емоцій, які змінюються протягом усієї вистави.

Метаморфози внутрішнього перетворення у тварин - членів сімейства Замзи стають на противагу внутрішнього НЕперетворення самого Грегора, який до кінця залишається Людиною в оболонці жука. Звідси виникає глибоке усвідомлення того, що всі довкола щомиті переживають такі ж метаморфози.

Спектакль уже знято з репертуару Львівського театру імені Лесі Українки.

Коли і де: 28 травня, о 19:00, на Facebook-сторінці події

Цикл вистав до 95-річчя з дня народження Миколи Рушковського.

Київський театр російської драми імені Лесі Українки пропонує переглянути вистави за участі українського актора театру та кіно, театрального педагога Миколи Миколайовича Рушковського. Актор пішов з життя 2018 року, 11 травня 2020 року йому виповнилося б 95 років.

25 травня Повернення в Сорренто, А. Ніколаі

26 травня Вишневий сад, А. Чехов

27 травня "Заповіт цнотливого бабія" А. Крим

Коли і де: о 19:00 на Youtube-сторінці театру

СПОРТ


#ПробігONлайн

Автор: www.facebook.com
 

Цього року Пробіг під каштанами, приурочений до Дня Києва, вперше пройде в онлайн-форматі. Залишаючись удома, можна допомогти Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України і лікарням. Щоб стати частиною благодійного руху, треба зареєструватися на сайті (probig.kiev.ua) і зробити благодійний внесок у розмірі 100 грн​.

Коли і де: 31 травня, з 9:00, на сайті пробігу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатори визначилися з проведенням Венеціанського кінофестивалю

Понад 25 міст України взяли участь в акції на підтримку креативних індустрій та видовищних заходів "Стоп культурний карантин". 12 травня, о 22:00, на знакових локаціях увімкнули спрямовані в небо промені світла. Загалом задіяли 5400 світлових приладів.

У такий спосіб представники креативних індустрій закликали владу до розробки спільного плану виходу з карантину.

Зараз ви читаєте новину «Про що говорити, а про що мовчати в літературі для дітей: афіша найцікавіших подій онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі