Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 22:20

"Поїде Матвієнко — за кордон вирушать інші українські танцівники" - соліст Національної опери

Автор: Фото: Валерія Радзієвська
  Віктор Іщук, соліст Національної опери України, 29 років
Віктор Іщук, соліст Національної опери України, 29 років

Віктор Іщук, соліст Національної опери України, 29 років, вважає, що усунення від керівництва київською балетною трупою Дениса Матвієнка спонукає танцівників роз'їхатися на вигідні контракти за кордон. Адже український балет не розвиватиметься і не даватиме перспектив.

- Ми нічого не знаємо про те, що діється в нашому театрі. З нами не провели зборів. Нам ніхто нічого офіційно не повідомив. Спочатку — як за чарівною паличкою — зникає один керівник, а потім — невідомо як з'являється інший. Я про це теж дізнався зовсім випадково на сайті театру. Нами що, керують ті, хто має доступ до сайту?

Як керівництво може пояснити те, що звільняє Матвієнка?

- Я не знаю аргументів цих людей. Я хочу звернутися до наших політиків, які красиво кажуть, що вони патріоти. Скоро ми дійдемо до того, що в країні нам скоро не залишиться, чим пишатися. Люди візьмуть і поїдуть за кордон працювати на благо інших держав, якщо нам створюють тут такі умови.

Які настрої зараз у трупі? Чи є частина трупи, яка може поїхати за Денисом або за його прикладом за кордон?

- Однозначно люди будуть роз'їжджатися. Це точно. 20 років цей процес уже триває. Я працюю в театрі 13-ий рік, і десятки разів отримував пропозиції поїхати. Після конкурсу в Москві мені дали два контракти, після конкурсу в Америці мені принесли на руки чотири контракти. З яких я два відразу відклав — проглядав Орландо і Маямі-балет в Америці. Мені пропонували посаду соліста. Я залишився тут.

Чому ви не поїхали?

- Напевно, я - патріот України. А молодь роз'їдеться дуже швидко і легко. У нас дуже хороші артисти. Їх кличуть.

Які зміни відбулися в театрі за керівництва Дениса Матвієнка?

- Різниця величезна. У нас за півтора роки відбулося більше прем'єр, ніж за 13 років моєї роботи в театрі. 5 прем'єр було. Хоча у нас за законом повинно бути дві прем'єри на рік. Це обов'язково. Але річ у тім, що в нас дуже часто випускають не прем'єру, а давно забуде старе. Ту виставу, яка вже давно на поличці лежить, дістали: костюми є, згадали по відеокасеті, як танцювати. Раз! - і прем'єра. Галочку поставили. Я закликаю політиків високого рівня розібратися в цьому питанні. Бо ми нічого зрозуміти не можемо. Нам, танцівникам, нічого не пояснюють.

Ви знаєте Аніко Реквіашвілі, яку призначили керівником замість Дениса Матвієнка? Вона професіонал?

- Коли я прийшов у театр, вона саме ставила "Віденський вальс". У нас чудові стосунки і вона - професіонал. Насправді я за неї радий. Після Дениса це кращий варіант. Але з Денисом вона не може конкурувати, ніяк.

Яка оплата праці балетного танцівника в Україні, і що пропонували вам за кордоном?

- В Росії у театрах першої величини зарплата більша в рази. У них, окрім зарплати, є купа грандів — гранд президента, гранд міста. Плюс танцівники отримують гроші за кожен вихід на сцену, що дуже непогано, адже є стимул. У нас є лише ставка. Виходимо ми на сцену раз чи десять разів на місяць — не має значення. Ми всі отримуємо однаково. Середня ставка артиста першої категорії — 8 тисяч гривень. Тисяча доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Поїде Матвієнко — за кордон вирушать інші українські танцівники" - соліст Національної опери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі