вівторок, 05 березня 2019 21:45

Покажуть виставу про вибори

Покажуть виставу про вибори
Французький філософ і драматург Бернар-Анрі Леві приїде в Київ із моновиставою "У пошуках Європи". Фото: segodnya.ua

28 березня в Києві французький філософ і драматург Бернар-Анрі Леві покаже моновиставу "У пошуках Європи". Наскрізна тема твору - вибори. Показ відбудеться у столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв "Жовтневий палац".

Головний герой - письменник. Сидить із ноутбуком у кімнаті готелю в Сараєві, Боснія і Герцеговина. У нього є півтори години, щоб скласти промову про Європу - її цінності, сучасний стан і майбутнє.

Бернар-Анрі Леві - автор сценарію та виконавець єдиної ролі у постановці. Адаптує текст п'єси під кожне з 20 європейських міст, де ставить її.

"Неможливо стояти осторонь подій, що відбуваються у Європі, - каже Леві. - В Україні після моєї вистави будуть вибори президента. Я знаю, що вони важливі. Адже саме від них буде залежати подальший курс вашої країни. Тому приїду, щоб поговорити з українцями про це зі сцени".

"Бернар-Анрі Леві намагається бути на межі мистецтва й філософії, - говорить філософ Володимир Єрмоленко. - Він інтелектуал не кабінетний. Прямо звертається до публіки. Майстерний оратор, який сам на сцені й повністю тримає увагу глядача.

Леві - публічний філософ і водночас знається з керівниками держав, може легко дзвонити президентам. Здатен впливати на політиків, формувати їхню позицію. Позиціонує себе як антиавторитарного борця за свободу й моральні цінності. Виступає проти диктаторів та узурпаторів.

У Франції Леві є дуже відомою та досить суперечливою фігурою. З одного боку, підтримує антидиктаторські рухи. З іншого — йому закидають, що часто виправдовує силові сценарії. Звинувачують у тому, що він був ініціатором військового втручання Франції у громадянську війну в Лівії 2011 року. Що подзвонив тодішньому президенту Франції Ніколя Саркозі та сказав, що бачене в Лівії — жах, і треба скидати владу Муаммара Каддафі.

Також філософа часто критикують за те, що він занадто проамериканський і підігрує їхньому неолібералізму. І за те, що веде дуже дорогий стиль життя.

У 1970-х роках Бернар-Анрі Леві став співзасновником групи "Нові філософи". Це був час після Празької весни (народні протести проти радянського впливу в Чехословацькій Соціалістичній Республіці 1968 року. - Gazeta.ua) та початку публікування текстів дисидентів Радянського Союзу (виступали за демократизацію суспільства, дотримання прав і свобод людини. - Gazeta.ua). Почалася величезна криза просовєтських філософів лівого, комуністичного спрямування. "Нові філософи" стали відповіддю на це. Орієнтувалися на Захід, а саме на Сполучені Штати Америки. У їхніх роботах постала правозахисна тематика, для якої Радянський Союз був потужним антиприкладом".

Бернар-Анрі Леві підтримав Революцію гідності та боротьбу проти російської військової агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Шевченківської премії

31 березня в київському Довженко-Центрі відбудеться другий показ антиутопічної вистави "Номери" за мотивами п'єси українського режисера, політв'язня в Росії Олега Сенцова. Написав твір 2011 року. Остаточну редакцію завершив у російській в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть виставу про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі