неділя, 03 березня 2019 21:45

Назвали дату ще одного показу вистави "Номери" за п'єсою Олега Сенцова

Автор: ukr.segodnya.ua
  Другий показ антиутопічної вистави "Номери" за п'єсою Олега Сенцова пройде 31 березня в київському Довженко-Центрі
Другий показ антиутопічної вистави "Номери" за п'єсою Олега Сенцова пройде 31 березня в київському Довженко-Центрі

31 березня в київському Довженко-Центрі відбудеться другий показ вистави "Номери" за мотивами п'єси українського режисера, політв'язня в Росії Олега Сенцова.

В уявному антиутопічному світі люди замість імен мають номери. Від 1 до 10. Кожен живе сам по собі. У їхній реальності діють суворі правила Нуля, якому поклоняються. Несподівано з'являється номер 11, який намагається змінити усталений лад, за сюжетом.

"Це не просто антиутопія, а пророча п'єса, сюжет якої безпосередньо пов'язаний із долею її автора, незаконно ув'язненого в Росії. Частина зібраних коштів іде на допомогу родині Олега Сенцова. Спектакль "Номери" про неможливість вибору і змін, про колективну безвихідь. Про те, що за змінами невідомість. Але водночас це історія про ув'язнене суспільство, яке бореться за свободу. Ціну цієї свободи кожен визначає сам", - ідеться в описі заходу.

"Вистава про суспільство, яке стало спочатку творцем системи, а потім її жертвою, - каже режисерка Тамара Трунова. - Дія відбувається у світі, який перестав себе осмислювати. Ми перенесли історію в старий цирк, що забув про своє призначення, існує за звичкою. Герої втратили цікавість до життя, хочуть, щоб усе за них вирішували інші. Вистава одноактна, триває 1,5 години. Олег дав мені свободу в роботі з текстом".

Олег Сенцов написав п'єсу "Номери" 2011 року. Остаточну редакцію завершив у російській в'язниці. Прем'єрний показ вистави відбувся в Києві 7 грудня.

Також готується екранізація твору. Над фільмом "Номери" працює режисер Ахтем Сеітаблаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У колонії Сенцов займається творчістю" - адвокат

Режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали у Криму в травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, а Сенцова — до 20. Торік Сенцов 145 днів тримав голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. Наприкінці грудня закінчив написання нового роману.

На кінець 2018-го в місцях несвободи в Росії перебували щонайменше 57 громадян України, позбавлених волі через політичні мотиви.

Зараз ви читаєте новину «Назвали дату ще одного показу вистави "Номери" за п'єсою Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі