четвер, 07 березня 2019 21:45

Покажуть фільм про Тараса Шевченка

Автор: facebook.com
  У біографічному фільмі "Тарас. Повернення" головну роль зіграв актор і художник-постановник Борис Орлов
У біографічному фільмі "Тарас. Повернення" головну роль зіграв актор і художник-постановник Борис Орлов

9 березня відбудеться показ біографічного фільму "Тарас. Повернення", створеного до 205-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка. Стрічку продемонструють у київському Національному музеї Тараса Шевченка.

Дія картини відбувається 1857 року. В основі сюжету лежать останні три місяці заслання Тараса Шевченка в Казахстані на півострові Мангишлак - нині Мангістау. З 1850-го митець перебував у Новопетровському береговому укріпленні - тепер місто Форт-Шевченко. Туди його заслали для продовження військової служби в російській царській армії. Таємно малював і писав. Також робив скульптури.

За сюжетом, улітку 1857-го Тарас Шевченко отримує лист від друзів із Петербурга - його особисто помилував цар Олександр II. Однак військове керівництво Новопетровського форту не поспішає повідомляти про це й видавати указ про його звільнення. Крім того, таємний агент із Петербурга намагається зробити так, аби поет залишився там назавжди.

Режисером стрічки "Тарас. Повернення" є Олександр Денисенко. 2012 року його сценарій переміг у Міжнародному конкурсі кіносценаріїв, присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

Головну роль виконав актор і художник-постановник Борис Орлов. Також у фільмі знялися Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Роман Луцький, Ганна Топчій, Акнієт Оринтай.

Зйомки картини проходили в Києві, Одесі, на території Аккерманської фортеці у Білгород-Дністровському, а також у Мангістауській та Алматинській областях у Казахстані.

Стрічку створено за підтримки Держкіно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Шевченківської премії

Минулого року режисер і сценарист Олександр Денисенко написав роман "Тарас. Повернення". За словами автора, подій і сюжетних ліній у книжці вдвічі більше, аніж у фільмі. "З огляду на велике число місць подій і з долею веселої самоіронії" Денисенко називає свій твір "першим українським літературним блокбастером".

Зараз ви читаєте новину «Покажуть фільм про Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі