Ексклюзиви
вівторок, 28 червня 2022 09:02

Показали, який вигляд має костел святого Миколая зсередини – парафіяни самі роблять ремонт
10

У костелі святого Миколая в Києві парафіяни самі роблять ремонт. Стверджують, що під плитами центрального приміщення розповсюдилася пліснява і в храмі відчутний неприємний запах. Про це написали в групі парафії костелу святого Миколая у Києві.

У храмі нещодавно проводили ремонт – після пожежі восени 2021. Тоді вогонь перекинувся на 80 кв. м забудови, пошкодив два поверхи й знищив цінний орган. Відновлення мали проводити коштом волонтерів та держави. Зараз у центральній частині костелу парафіяни змінюють покриття підлоги.

Показали, як виглядає костел Миколая після побіжного ремонту
Фото: Facebook
Показали, як виглядає костел Миколая після побіжного ремонту
Показали, як виглядає костел Миколая після побіжного ремонту
Показали, як виглядає костел Миколая після побіжного ремонту
Показали, як виглядає костел Миколая після побіжного ремонту

У мережу виклали фото, де видно, як під плитами на підлозі храму утворились великі ділянки з пліснявою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальну церкву на Вінниччині внесли до реєстру памʼяток архітектури

"Ми отримали храм, понівечений "совєтами". А нині – храм, який швиденько хотіли привести до презентабельного вигляду, але за маскою ховається справжнє обличчя – і воно жахає: пліснява і сморід. Дуже схожий наш храм із людиною. Зовні може виглядати щасливою і гарною, однак всередині може бути знищеною і потроху помирати, розкладатися. Парафіяни цієї суботи почали очищати наш храм, знімаючи "маску" і очищаючи підлогу від плісняви. Дякуємо всім, хто доєднався до прибирання нашого храму", – написали в пості.

Раніше настоятель парафії святого Миколая у Києві отець Павло Вишковський прокоментував Gazeta.ua, у якому стані зараз костел Миколая.

"Храм-перлина Києва в аварійному стані", – сказав він.

Перед початком повномасштабного вторгнення Росії храм мали повернути католицькій церкві. Пізніше міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що через війну це питання відклали.

Костел святого Миколая – римо-католицький костел у Києві, розташований на вул. Великій Васильківській. Київський архітектор Владислав Городецький будував костел святого Миколая протягом 1899-1909 років у неоготичному стилі. 1936 року будівлю закрили, після чого костел використовували як господарське приміщення. 1978-го храм віддали Будинку органної музики – тоді ж у Чехословаччині замовили орган компанії Rieger-Kloss. З початку незалежності України храм використовували Національний будинок органної та камерної музики для концертів та парафія святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні для богослужіння релігійної громади. Восени 2021 року в костелі виникла пожежа, площа якої сягнула 80 кв. м. За добу після пожежі українські компанії пожертвували 18 млн грн на відновлення костелу. За попередньою оцінкою Міністерства культури та інформаційної політики, відновлення костелу мало коштувати 75 млн грн, іншу частину грошей мала надати держава.

Зараз ви читаєте новину «Показали, який вигляд має костел святого Миколая зсередини – парафіяни самі роблять ремонт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі