Ексклюзиви
четвер, 17 серпня 2017 21:46

Показали багатогранність народного одягу різних регіонів України

Показали багатогранність народного одягу різних регіонів України

У мережі набирають популярності етно-ролики проекту "Спадок". У 18 відео — одяг і прикраси, які в XIX-ХХ століттях носили українки в залежності від віку і соціального статусу. Кожне відео розкриває костюм, властивий окремому регіону України.
Першими етно-ролики побачили глядачі конкурсу Євробачення-2017, який проходив із 30 квітня по 14 травня, тоді їх показували на екранах фан-зони на Софійській площі у м. Києві.

Ініціатором проекту "Спадок" стали співачка Росава, Український Інститут Історії Моди і компанія FILM.UA. Режисер - Олексій Гуз.

"Хотіли презентувати красиву сучасна українську жінку через національну ідентичність. А як це зробити інакше, якщо не через національний костюм? ", - каже співачка Росава.

У роликах не просто показують одяг, а демонструють, як його одягали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї археологи знайшли одяг, якому 500 років - унікальні фотографії

"Для Українського Інституту Історії Моди важливо було в цьому проекті все зробити правильно і не збрехати ні в одній деталі, - розповідає консультант проекту Марія Квітка. - Роботи було дуже багато, проект зажадав справжніх досліджень, адже одна справа - зробити фотозйомку: зафіксував кадр і все, а коли ти ставиш собі за мету показати, як крок за кроком жінки одягали костюм, зусиль доводиться докладати набагато більше. А ще ми хотіли показати людям, що ці костюми насправді існують!

Буковинську прикрасу Салбу знайшли на антикварному аукціоні

Скарби дбайливо зберігаються в музейних та приватних колекціях. Дуже допомогло в підготовці проекту вивчення старих фотографій, які відтворюють костюм так, як повинно бути. Ми виїжджали в експедиції, розмовляли в регіонах з людьми, які ще пам'ятають ті часи, а крім цього шукали відсутні деталі. Так шукали, наприклад, нашийну прикрасу для костюма з Буковини, яке називається "Салба", вона складається з багатьох рядів срібних монет, які кріпляться на текстильну основу. В результаті Салба знайшлася на антикварному аукціоні, а господиня прикраси - Діана Гоменюк, знялася в "буковинському" ролику ".

Одяг належить до найдавніших пластів людської культури. Основні елементи українського народного одягу мають давньослов'янське походження і беруть свої витоки з культури Київської Русі.

Зараз ви читаєте новину «Показали багатогранність народного одягу різних регіонів України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі