вівторок, 09 липня 2019 15:31

Покарання відбував разом із Стусом і Світличним: дисидент Ігор Калинець святкує 80-річчя

Покарання відбував разом із Стусом і Світличним: дисидент Ігор Калинець святкує 80-річчя
"Важка проблема з російською і російськомовною частиною нашого суспільства. Є патріоти серед них. Але чи усі вони усвідомлюють, що своєю мовою, культурою несуть погибель українській нації", - Калинець. Фото: https://uk.wikipedia.org

9 липня український поет, політв'язень, дисидент Ігор Миронович Калинець святкує 80-річчя.

Напередодні у Львівській опері йому з нагоди ювілею від громади міста вручили почесну відзнаку "Золотий герб міста Львова".

За участь у дисидентському русі 1972-го Ігоря Калинця засудили на 6 років ув'язнення суворого режиму та 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком. Заслання відбував разом із дружиною Іриною Стасів-Калинець на Забайкаллі.

Ігор Калинець народився у Ходорові на Львівщині. Він - представник "пізньошістдесятницької" генерації. Є почесним доктором Львівського національного університету імені Івана Франка.

1977-го нагороджений премією ім. Івана Франка в Чикаго, 1992-го отримав премію ім. Василя Стуса, а потім – Державну премію України ім. Тараса Шевченка за книжку вибраних поезій "Тринадцять аналогій".

Калинець об'єднав свою поезію у 2 томи: перший – "Пробуджена муза" (вірші 1965-1972-х, до ув'язнення), другий – "Невольнича муза" (вірші 1972-1981-х, написані під час 6-річного ув'язнення в концтаборі та 3-річного заслання).

2016-го відмовився від Ордену Ярослава Мудрого IV ступеня на знак протесту проти зросійщення.

Ірина Стасів-Калинець померла на 72-році 7 років тому внаслідок тяжкої та тривалої недуги.

Зараз ви читаєте новину «Покарання відбував разом із Стусом і Світличним: дисидент Ігор Калинець святкує 80-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі