вівторок, 19 вересня 2017 19:46

Поему про Аттілу поет з Донбасу написав під обстрілами

Поему про Аттілу поет з Донбасу написав під обстрілами
Микола Джміль переконаний, що справжнє ім'я Аттіли –Ярило, а гуни – це слов'янські племена, наші предки

Поет Микола Джміль на цьогорічному Форумі видавців представив нову поему-легенду "Аттіла, або Благовіст Любові".

Твір розповідає про період правління Аттіли та боротьби гунів (наших предків) з готами та римською імперією у IV столітті н.е. Книгу оформив художник Олег Кіналь 25-ма гостросюжетними ілюстраціями. Автор запевняє, що працював над поемою 5 років, половину з яких писав під обстрілами, адже мешкає у "сірій зоні" на Донеччині в районі Бахмутки.

За словами поета, про гунів та їхнього ватажка Аттілу до нашого часу дійшло обмаль інформації, оскільки більшість історичних першоджерел знищено.

"Історія каже що гуни – це тюрксько-монгольське плем'я, яке прийшло з півночі Китаю і тероризувало Європу майже століття. Насправді, це об'єднання слов'янських племен не проти Європи, а проти конкретного ворога – готів, які їх гнобили. Так, візантійський дипломат Пріск Панійський в своїх записках зображує гуннів як слов'ян. Зокрема, на столах головним напоєм у гунів був не кумис, а варений мед. В одязі він відмітив сорочки-вишиванки. Також вони мали наші слов'янські імена", - зазначив Микола Джміль.

Як стверджує автор, готи - теж слов'янське плем'я, яке проживало на узбережжі Чорного і Азовського морів та вирізнялись своєю жорстокістю і агресією.

"Ще за 500 років до походів князів Рюриковичів вони ходили війною на греків. Такі набіги тривали роками, доки греки не почали платили їм данину. Але їхній войовничий запал залишився і готи почали гнобити своїх братів-слов'ян. Кровопролитні війни тривали 70 років. Якось готи захопили в полон антського князя Божа та 70 бояр і жорстоко стратили їх, розіп'явши. Та онук Божа Ярило (Аттіла) зумів об'єднати племена дулібів, сіверців, данів, хорватів, сербів, моравів і підняв їх на боротьбу проти агресора", - розповідає поет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Битва народів" стала першою поразкою Атілли

Микола Джміль переконаний, що справжнє ім'я Аттіли –Ярило, а не Гатило, як свого часу його назвав письменник Іван Білик в книзі "Меч Арея".

"Ярилом називали літнє сонце. Ім'я Ярослав це той же Ярило – бог сонця, славне сонце Ярослав. А готами потім переінакшене на свій лад в Аттіло, що означає бич божий. До-речі, слово гун означало – сокіл, яструб, орел. На емблемах у гунів були орли. Звідси і пішов тризуб – це хижий птах, який падає на здобич. Готи ж, на прапорах і щитах малювали змій. Звідси й казки про змія, які ми чули в дитячих роках", - вважає автор.

Книга закінчується перемогою Аттіли, який прогнав готів в Європу, де після Каталаунської битви вони розбіглися.

"Думаю і у війні на Сході України ми здобудемо перемогу і новітні готи - агресори підуть з нашої землі. Але спершу треба перемогти на духовному рівні. Тільки любов до ближнього може нас врятувати, а потім буде і перемога на фронті", - переконаний поет.

Микола Джміль (справжнє ім'я Микола Сергієнко) народився в селі Отрадівка Артемівського району на Донеччині. Вперше почав писати у 15 років, але друкуватись – зовсім нещодавно. Його перша книга "Долоні сонця" з'явилася в 2005 році. Згодом вийшли збірки – "Джерело Істини" та "Коло".

Зараз ви читаєте новину «Поему про Аттілу поет з Донбасу написав під обстрілами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі