вівторок, 11 серпня 2020 16:24

Переможець Берлінського фестивалю представить у Києві новий фільм

Переможець Берлінського фестивалю представить у Києві новий фільм
facebook.com

23-й фестиваль "Відкрита ніч" уперше відбудеться онлайн. З 12 до 16 серпня стрічки викладуть у вільний доступ на сайті події. Глядачі мають змогу подивитися 31 фільм.

Про фестиваль розповів керівник програмного департаменту "Відкритої ночі" Олександр Телюк.

Які особливості вашого фестивалю?

"Відкрита ніч" насамперед про молоде кіно та початківців. Адже короткий метр – їхня стихія. Щороку ми відкриваємо нові імена.

Наші конкурсні покази - це виключно українські прем'єри. Спеціально шукали місце в календарі українських кінофестивалів, щоб випередити інших і презентувати ці фільми.

Серед учасників маємо іменитих режисерів. Так переможець Берлінського фестивалю Степан Коваль, який свою кар'єру починав на фестивалі "Відкрита ніч", де презентував перші фільми, зокрема "Йшов трамвай 9". Наприкінці 1990-х - на початку 2000 років показати короткометражні стрічки деінде було неможливо. Цього року він представить нову роботу "Прізвище в кишені", присвячену Голодомору. Написав в анотації, що стрічка песимістична, важка та трагічна. Проте формат анімації робить побачене умовнішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ просто кричить, як хоче зніматися у кіно - артоглядачка про українсько-британську прем'єру

Чи вплинув на кількість і якість фільмів карантин?

На фестиваль подали 84 роботи. Це трохи менше, ніж зазвичай. Але було з чого обирати. Цикл виробництва кіноіндустрії триває понад рік. Тому наслідки кризи та простою через карантин і відсутність фінансування можуть проявитися наступного року.

Карантин вплинув насамперед на формат проведення фестивалю, який перейшов в онлайн. Проте церемонію нагородження і перегляд найкращих фільмів ми проведемо офлайн у Києві. Переможець фестивалю отримає 100 тисяч гривень.

Про що знімають сьогодні молоді режисери?

Часто нам надсилають студентські роботи, університету Карпенка-Карого та інших навчальних закладів. Для нас найцікавіші ті фільми, де режисери працюють із власним досвідом, хай і ще молодої людини. Серед тем - стосунки, портрети людей, труднощі адаптації до сучасного світу, залежності від соціальних мереж. Є й більш філософські, які намагаються підняти екзистенційні питання. В анімаційних фільмах більше фантасмагоричних моментів. Автори звертаються до історії, в тому числі й України. Ті, хто мають більше життєвого досвіду завдяки вікові, обирають складніші теми, молодші - прості, побутові. Це нормальний розподіл.

Дедалі більше стає експериментальних робіт, знятих у форматі Іnstagram, використовують семантику соціальних мереж, поєднують графіку, анімацію й ігрове зображення. У рамках фінансових обмежень режисери діють дуже вигадливо. Не намагаються знімати бойовики під Голлівуд. Є трагікомедії, драми з історичними мотивами. Взагалі короткометражне кіно - гібридне, вільне й відкрите. Переважають фільми, зняті в різних жанрах і техніках одночасно.

Чому немає окремої програми документального кіно?

На конкурс подали мало неігрових фільмів, хоча, здавалося, їх знімати простіше. Ми довго дискутували, не могли знайти консенсусу, які стрічки вибрати для конкурсу. Тому вони увійшли в позаконкурсну програму. Зазвичай у цій програмі показуємо суперечливі, експериментальні чи слабші фільми. Але цьогоріч вона не менш цікава за конкурсну. І глядачі можуть голосуванням обирати свого фаворита серед усіх картин "Відкритої ночі". Фільм отримає приз глядацьких симпатій та 8400 грн.

Які спеціальні події фестивалю?

Буде показ фільму "Анна" режисера Декеля Беренсона. У стрічці йдеться про самотню матір, яка живе в невеликому промисловому місті на охопленому війною сході України. Вона працює на м'ясопереробному комбінаті, живе у старій занедбаній квартирі та мріє про краще життя для себе і своєї 16-річної доньки. Це проста історія з цікавою візуальною мовою. Комедію знято в копродукції України, Ізраїлю та Великої Британії. Торік на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі змагалася за Золоту пальмову гілку як найкращий короткометражний фільм. Дуже хотіли його показати. Щоб не загубився, зробили спеціальний показ, аби підкреслити увагу до цього фільму.

Що ви особисто порадили б подивитися?

Рекомендую звернути увагу на ретроспективну програму "Перші кроки". Нашому фестивалю скоро виповниться 25 років, і за цей час чимало метрів презентували тут свої дебютні роботи. У програмі - 14 фільмів режисерів, які вже знані, є призерами фестивалів, знімають повний метр. Цікаво порівняти ці короткометражні фільми з їхніми подальшими роботами. Глядачі зможуть побачити як Марина Врода ще до перемоги в Каннах знімала, а Степан Коваль зробив мультфільм, який змінив європейську анімацію. Як Павло Остріков розповідав комедійну історію з кількох кадрів, а Роман Бондарчук експериментував з поліекранами. Тарас Томенко осмислював на новий лад проблему життя і смерті, а Тарас Ткаченко готував дотепне дитяче кіно. Як формувалася "пташина тема" в перших анімаційних роботах Анатолія Лавренішина та Микити Лиськова. Усі ці роботи вже частково забуто. Кожному фільму передуватиме розповідь автора про те, як знімали та презентували кіно на "Відкритій ночі". На місці пересічного глядача я вибрав би саме цю програму.

49-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" відбудеться з 22 по 30 серпня в Києві. Подивитися конкурсні фільми також можна буде на онлайн-платформі.

Відкриє "Молодість" фільм "Забуті" режисерки Дарії Онищенко, знятий у копродукції України та Швейцарії. Це історія україномовної родини з Луганська, яка намагається залишити непідконтрольну територію і переїхати до Києва. Картина звертає увагу на проблеми переселенців та на важкі умови життя в окупованому місті.

На кінофестивалі покажуть приблизно 150 фільмів. Стрічки представлять уже у традиційних конкурсних програмах Міжнародного та Національного конкурсів: Студентський конкурс​, Короткометражний конкурс, Повнометражний конкурс​, Sunny Bunny та Teen Screen​. Серед позаконкурсних програм - Фестиваль фестивалів​, Скандинавська панорама​, Швейцарський акцент​, FORMA​, Століття​ та ​Українські прем'єри.

Зараз ви читаєте новину «Переможець Берлінського фестивалю представить у Києві новий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі