Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2024 16:17

За однією з найвідоміших українських дитячих книг знімуть фільм

За однією з найвідоміших українських дитячих книг знімуть фільм
"Тореадори з Васюківки" - трилогія українського письменника Всеволода Нестайка. Фото: suspilne.media

Українські режисери Роман Краснощок та Антон Чистяков отримали права на екранізацію однієї з найвідоміших українських дитячих книг - "Тореадори з Васюківки" письменника Всеволода Нестайка.

Про це повідомили "Суспільне Культура".

"Тореадори з Васюківки" - трилогія, написана у 1963-70 роках.

За сюжетом двоє друзів Ява і Павлуша, що живуть у селі, бажають прославитися на весь світ. Для цього вони намагаються стати тореадорами, зловити іноземних шпигунів, підкорити Київ та багато іншого.

"Головний мотив книги - справжня дружба та дорослішання", - сказали режисери.

Роман Краснощок та Антон Чистяков - шанувальники цієї книги з шкільних часів і завжди мріяли побачити екранізацію. Тепер вони можуть здійснити "не лише мрію свого дитинства, а й мрію всіх інших дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали новий трейлер до гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Продюсеркою майбутньої стрічки стане Вероніка Степанчук, відома роботою над такими фільмами, як "Мої думки тихі", "Як там Катя" і "Спадок брехні".

Деталей щодо знімальної команди поки не розголошують.

Що відомо про книгу Нестайка та її попередні екранізації

Книга Всеволода Нестайка стала однією з найпопулярніших українських дитячих книг.

Нині книжку в Україні друкує видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". У 2004 році Всеволод Нестайко дещо змінив текст, вилучивши ідеологічні радянські нашарування, застарілі вирази і незрозумілі сучасному читачу деталі і додав нові сюжетні лінії.

У 1979 році Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури включила трилогію до "Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена" (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Вперше її екранізували у 1965 році - це був короткометражний фільм одного з епізодів книжки. Над стрічкою працював режисер Самарій Зелікін. Вона отримала кілька міжнародних нагород, зокрема Гран-прі на Міжнародному фестивалі в Мюнхені (Німеччина, 1968) та головну премію Міжнародного фестивалю в Олександрії (Єгипет, 1969).

Краснощок та Чистяков кажуть, що відтоді за екранізацію брався Віктор Іванов ("За двома зайцями", "Сто тисяч"), але через радянську цензуру фільм скасовували.

Український інститут книги провів опитування книгарень. З'ясували, які книжки були найбільш популярними серед українських читачів у 2023 році.

Зараз ви читаєте новину «За однією з найвідоміших українських дитячих книг знімуть фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі