Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2012 16:56

Письменники Винничук та Курков розповіли, чому написали романи один про одного
7

Письменники Юрій Винничук та Андрій Курков описали один одного
Фото: Фото Ольги Швед
Твори вийшли у видавництві "Фоліо"
На зустріч прийшов один з героїв Куркова Алік Олісевич

Письменники Юрій Винничук та Андрій Курков описали один одного у своїх книгах. Винничук став персонажем у "Львівській гастролі Джимі Хендрікса", а Андрій Курков є у "Танго смерті".

12 жовтня у Львові у дворику львівської Ратуші письменники зустрілися з читачами. Твори вийшли у видавництві "Фоліо".

"Кілька років тому ми домовилися жартома з Андрієм, що напишемо один про одного у своїх нових романах. Але ще й домовилися не змінювати сексуальну орієнтацію один одного і не приписувати коханок. А я особисто Андрія попросив, аби мій персонаж не вживав ніякого спиртного, окрім вина. Бо так роблю я" - каже Юрій Винничук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Заході культура перемогла державу. А в Україні держава перемогла культуру"

Романи "Львівській гастролі Джимі Хендрікса" та "Танго смерті написані про Львів різного часу. Роман Винничука – про довоєнний Львів. Передвоєнні події описані від імені львівського батяра, у якого ще є троє друзів — німець, єврей і поляк. Вони четверо потрапляють у концтабір.

Роман заснований на реальних подіях. У вересні 1941 року у Львові на вул. Янівській німецькі загарбники організували один із найбільших в СРСР таборів смерті - Янівський. При ньому створили оркестр з ув'язнених - музикантів Львівського оперного театру, який повинен був грати під час катувань і розстрілів одну і ту ж мелодію - "Танго смерті.

Роман Юрій Винничук писав 8 років.

"Мені було писати легко. Починав я зовсім інший роман "Аптекар", потім взявся за "Танго". У мене вже вийшло багато історичних книг. Але пишу я тільки дома. Більш ніде жодного рядка не написав. Куркова ви побачите наприкінці роману . Загадку не буду розкривати. І взагалі, писати про реальних людей у романі небезпечно. У попередніх книгах писав про дівчат, і вони себе упізнали. Одна не говорить зі мною, іншій не сподобалося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цікаво, а Кличко читав хоч одну книжку Матіос?"

"Коли головний персонаж мого роману львівський хіпі Алік Олісевич розповідав мені про рух хіпі у радянські часи, ідеї, історії, я дуже перейнявся. Але оскільки це художній роман - додав багато вигадок. Тепер самі не знаємо, де правда де вигадка. Аби написати про Винничука, я поїхав до нього додому, багато спілкувався з героєм" - каже Андрій Курков.

На зустріч прийшов один з героїв Куркова Алік Олісевич.

"В романі є такий поганий персонаж - капітан Рябцев. Насправді то прототип реального капітана Рубцова. Це був жорстокий чоловік. Він займався в ті часи неформальними рухами", - розповідає Олісевич.

На зустрічі можна було придбати старі і нові книги письменників. Новинки коштували 52 гривні, оформленні обидва романи однаково.

Зараз ви читаєте новину «Письменники Винничук та Курков розповіли, чому написали романи один про одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі