Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 14:50

Нобелівська премія з літератури: китаєць обігнав Харукі Муракамі

Нобелівська премія з літератури: китаєць обігнав Харукі Муракамі
Китайський письменник Мо Янь

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2012 році став китайський письменник Мо Янь з формулюванням "за галлюцинаторний реалізм, з яким він змішує казку, історію і сучасність".

За прогнозами букмекерів Мо Янь був на другому місці, уступаючи лише Харукі Муракамі.

Журі порівняло літературні світи Мо Яня з створеннями Фолкнера і Маркеса і відзначило, що прозаїк орієнтується у своїх творах на давню китайську літературу і фольклорну традицію.

Письменнику з КНР присуджують Нобелівську премію вперше. У 2000 році лауреатом ставав пишучий по-китайськи прозаїк Гао Сінцзянь, який, однак, живе в Парижі і має французьке громадянство.

Мо Яню 57 років, він почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. Його справжнє ім'я Гуань Моє, а псевдонім означає "мовчи". На російську мову його твори перекладалися лише уривками. По першому романом Мо Яня, "Червоний гаолян", який розповідає про Китай 1920-х і війни з Японією, був знятий однойменний художній фільм, що став дебютом режисера Чжана Імоу і виграв в 1988 році Берлінале. В офіційному твіттері Нобелівський комітет окремо порекомендував другий роман Мо Яня "Часникові балади".

Розмір премії складає близько 1,1 мільйона доларів США.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівська премія з літератури: китаєць обігнав Харукі Муракамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі