понеділок, 27 лютого 2012 11:52

Пішов з життя улюблений актор Бергмана

Пішов з життя улюблений актор Бергмана

Відомий шведський актор театру і кіно, режисер, письменник Ерланд Юзефсон помер минулої ночі. Про це сьогодні повідомила його сім'я.

Ще в 1940-і роки Юзефсон почав співпрацювати з легендарним режисером Інгмаром Бергманом - як у кіно, так і в театрі. Всесвітню славу йому принесли ролі в картинах "Шепоти і крики", "Обличчям до обличчя", "Фанні та Олександр", "Сцени сімейного життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній фільм Тарковського передрік Чорнобильську катастрофу

Також він виступив співавтором сценарію фільму Бергмана "Про усіх цих жінок".

Андрій Тарковський, який знав Юзефсона за бергманівськими стрічками, запросив його на зйомки до своїх фільмів "Ностальгія" і "Жертвопринесення". Про свою творчу співрацю з російським режисером в останній картині актор написав п'єсу "Одна ніч шведського літа".

У 1987 році його робота у фільмі "Ностальгія" була відзначена шведської кінопремією "Золотий жук".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішла з життя акторка Людмила Касаткіна

У Швеції відомі збірки віршів, романи, п'єси Юзефсона, за які він неодноразово отримував літературні премії. Протягом майже 10 років, з1966 до 1975 року, Юзефсон працював головним режисером головної театральної сцени Швеції - столичного Драматен.

В останні роки Юзефсон страждав хворобою Паркінсона. Він помер у стокгольмської лікарні у віці 88 років.

Зараз ви читаєте новину «Пішов з життя улюблений актор Бергмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі