вівторок, 25 жовтня 2011 14:10

Останній фільм Тарковського передрік Чорнобильську катастрофу

У столичному кінотеатрі "Київ" триває виставка фотографій Лейли Александер-Гаррет "Андрій Тарковський. Фотохроніка "Жертвоприношення". Світлини зі зйомок останнього фільму відомого кінорежисера демонструють в рамках кінофестивалю "Молодість".

"Жертвоприношення" Тарковський відзняв навесні та влітку 1985-го року на шведському острові Готланд та у Стокгольмі. Александер-Гаррет була перекладачкою режисера у його роботі із тамтешньою знімальною групою.

"Цей фільм майже ніде не показують. Це трагедія для Тарковскього. Я, як його промовець, написала книгу "Андрій Тарковський – збирач снів". Зараз вийшов фотоальбом "Андрій Тарковський. Фотохроніка "Жертвоприношення". Тому що це останній фільм Тарковського, його заповіт. Він казав: "Цього фільму я дуже боюся. Моє життя якимось дивним містичним чином пов'язане із ним". Тарковський не повернувся на батьківщину не тому, що не хотів. Трапилася трагедія. У "Жертвоприношенні" головний герой спалює свій будинок, спалює усі кінці. Ось що трапилося з Тарковським", - розповіла вона.

За сюжетом стрічки родина, яка мешкає усамітнено, переживає розпач через початок атомної війни. Головний герой, чоловік та батько двох дітей Александер звертається до Бога і присягається принести у жертву свій дім заради порятунку сім'ї та "усіх, хто вірить в тебе і не вірить". У фіналі фільму він спалює власний будинок.

"Цей фільм дуже складно вибити із шведів. Це такі бюрократи там сидять. Ви знаєте у бюрократів дуже маленька голова і велика дупа, вибачте. Я дуже рада, що фестиваль "Молодість" отримав цей фільм. Знаю, як це складно. Ви побачите цей фільм на плівці – це чудо. Це те, що Тарковський знімав. Фільм складний для сприйняття. Один студент сказав мені на фестивалі в Іваново, що Тарковський для нього "людина, яка змушує тебе думати", - зазначила Лейла Александер-Гаррет.

Показ фільму "Жертвоприношення" на Каннському кінофестивалі в перших числах травня 1986-го року співпав із Чорнобильською катастрофою. Тоді стрічка здобула "гран-прі" фестивалю.

"Тарковський сам був шокований. Вся преса писала: Тарковський – пророк. Як він міг це передбачити? Як це можливо? У Швеції тоді було дуже страшно. Хмари принесли до нас радіоактивний пил. Швеція просто боялася. Нас вісім мільйонів, чи будемо ми взагалі існувати після цього", - сказала Александер-Гаррет.

Із стрічкою пов'язаний ще один містичний збіг обставин. Тарковський кілька днів шукав місце для зйомок сцени паніки натовпу після атомної катастрофи. Він знайшов тунель, сходи і невелику площу перед ними. На цьому місті і була знята сцена. А через рік там був убитий прем'єр-міністр Швеції Улоф Пальме. Вбивця стояв на тому ж місці, де знаходилась камера під час зйомок.

На 25 жовтня у освітньому центрі "Майстер клас" заплановане відкриття інсталяції "Жертвоприношення" та показ документальної роботи Лейли Александер-Гаррет про зйомки фільму.

Зараз ви читаєте новину «Останній фільм Тарковського передрік Чорнобильську катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі