понеділок, 08 жовтня 2018 13:10

"Підвали, насильство, ґвалтування, вбивства" - видали збірку про звірства бойовиків

Автор: Мар'яна Чорнієвич
  "Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі"
"Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі"

У Меморіальному музеї "Територія терору" презентували збірку звітів "Жити всупереч".

Ці 6 звітів розповідають про недоступність до медицини, незаконні місця позбавлення волі, обстріли житлових масивів у Луганській та Донецькій областях. Також про розташування військових об'єктів у населених пунктах, що, у свою чергу, провокувало обстріли цивільних об'єктів.

Основне завдання - показати історії людей, чиє право на життя поставили під сумнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас і мирні: розповіли 11 вражаючих історій цивільних людей війни

"Працювали над книгою близько року представники та представниці 6 громадських організацій, - каже співавторка Євгенія Бардяк. - Ми документуємо порушення прав людини, аналізуємо їх і намагаємося досягнути справедливості для тих, хто постраждав".

Кожен злочинець має бути покараний за звірства.

Автор: Мар'яна Чорнієвич
  "Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі"
"Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі"

"Моя частина звіту присвячена незаконним утримуванням, тюрмам. Безпосередньо незаконному збройному формуванню "Бетмен". 1 січня 2015-го ватажка цього угрупування ліквідували. Цей "Бетмен" брав на себе функції міліції та розпоряджався Луганськом. Вони затримували людей за незначні правопорушення. Наприклад, за алкогольне сп'яніння, за порушення комендантського часу. Це одна сторона їхньої діяльності. Інша - затримували людей, які були за Україну. Ще тих, на кого анонімно доносили, мовляв, він коригувальник вогню по ЛНР. Це було прямим шляхом "на підвал". Звісно, категорією затриманих були військовослужбовці ЗСУ. Цікаво, що затримували і членів інших незаконних збройних формувань. Взагалі Луганськ 2014-го був скупченням різних бачень із побудови Новоросії", - розповідає Катерина Котлярова, дослідниця ГО "Східнослов'янський центр громадських ініціатив", учасниця АТО.

"Проблеми - дуже просте і невигадливе слово, під яким розуміються полони, підвали, насильства, ґвалтування, вбивства. І найстрашніше те, що люди не знали, де знайти допомогу опісля, хто б допоміг їм вилікувати тіло та психіку", - ділиться враження відвідувачка Поліна.

Електронну версію звітів читайте тут: goo.gl/7Jq9FV

За даними ООН, за час війни на Донбасі близько 3 тис. осіб були полоненими. Половина з цих людей - цивільні.

Зараз ви читаєте новину «"Підвали, насильство, ґвалтування, вбивства" - видали збірку про звірства бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі