Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 00:45

Персонажі "Поганих доріг" опиняються на роздоріжжі. Повинні робити вибір - режисерка

Автор: Kristi Films
  Акторка Марина Клімова у фільмі "Погані дороги" грає київську журналістку, яка потрапляє в полон до бойовика. Стрічка режисерки Наталки Ворожбит змальовує п'ять історій про Донбас
Акторка Марина Клімова у фільмі "Погані дороги" грає київську журналістку, яка потрапляє в полон до бойовика. Стрічка режисерки Наталки Ворожбит змальовує п'ять історій про Донбас

Хотілося зняти максимально реалістично. Щоб у людей було відчуття, що підглядають за реальним життям.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить режисерка драми "Погані дороги" Наталка Ворожбит.

Фільм складається з п'яти новел про жителів Донбасу й українських військових. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців – солдатів ЗСУ – на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї, за сюжетом.

"Погані дороги" - режисерський дебют драматургині та сценаристки Наталки ­Ворожбит. Екранізувала власну п'єсу. В основі сюжету - історії військових і цивільних із прифронтової зони. Авторка почула їх під час роботи над стрічкою "Кіборги" про оборону Донецького аеропорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Класику наукової фантастики покажуть на великому екрані в Києві

"Історії різні, але поєднані поганими дорогами війни та привоєнних територій у буквальному й переносному сенсі, - каже Ворожбит. - З одного боку, у нас погані дороги скрізь, а особливо на Донбасі після бойових дій. А з другого, всі персонажі опиняються на роздоріжжі. Повинні робити вибір, часто – між поганим і незрозумілим. Їхні особисті долі, шляхи – складні, важкі. Бо перебувають у зоні жахливих подій. Не знають, чи настане їхнє завтра, чи вийдуть на правильну дорогу.

Матеріал про війну збирала з 2015-го. Якби враження зводилися до однієї думки – це означало б, що я все зрозуміла про неї. А я досі розбираюся в суміші відчуттів – суму, прикрості, біди, яка стосується кожного. І якоїсь жахливої несправедливості. І своєї провини щодо наших людей. Звичайно, є образа на сусідів. І нерозуміння, як це можна виправити і що з цим робити. Страх за майбутнє. Напевно, пишу і знімаю про це саме в пошуку відповідей.

Кіно жорстке й важке. Інакше я не могла й не хотіла робити. Як іще докричатися до глядача? Хоча це далеко від жахіть, що відбуваються насправді на війні. Ми згладжували кути. Але не стали прибирати зовсім на потребу публіки".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 24 вересня.

Світова прем'єра "Поганих доріг" відбулася 3 вересня в рамках 77-го Венеційського кінофестивалю в Італії. Стрічка здобула приз Веронського кіноклубу як найінноваційніший фільм конкурсу на Міжнародному тижні кінокритиків – паралельній програмі заходу.

Українська прем'єра відбудеться на 4-му Київському тижні критики. Пройде 22-28 жовтня у столичному кінотеатрі "Жовтень".

Прокат картини заплановано на наступний рік.

Зараз ви читаєте новину «Персонажі "Поганих доріг" опиняються на роздоріжжі. Повинні робити вибір - режисерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі