пʼятниця, 07 грудня 2012 23:26

Перша постановка опери Вагнера в Україні обійшлася Ахметову в 3,5 мільйона гривень
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Спільна німецько-українська постановка опери "Летючий Голландець" Ріхарда Вагнера обійшлася в 3,5 мільйона гривень і, за словами керівника проекту Василя Рябенький, "бюджет ще триває".

- На сьогодні цієї найбільший проект в історії театру і ми б самі ніколи не змогли його здійснити, тому спасибі партнерам, - сказав генеральний директор "Донбас Опери" (так тепер називається Донецький театр опери та балету) Василь Рябенького на прес-конференції в Донецьку 7 грудня.

Прем'єра "Летючого Голландця" пройде в Донецьку завтра. Вона стане не лише першою українською виставою Вагнера, але і першим виконанням "Летючого Голландця" на українській сцені.

Робота над проектом тривала 2 роки. Прем'єра приурочена до 200-річчя з дня народження Ріхарда Вагнера. В "Донбас Опері" оперу виконають рідною мовою автора за оригінальною партитурою. Дійство буде супроводжуватися синхронними титрами українською мовою.

У ролі головного спонсора виступила компанія найбагатшого українця Ріната Ахметова - СКМ. Проект опікали Посольство Німеччини в Україні, Генеральне консульство Німеччини в Донецьку і німецький культурний центр "Гете-інститут". Німецька сторона придбала для донецького театру оригінальний нотний матеріал видавничого дому Breitkopf.


"Гете-інститут" збирається замовити так само перший переклад на українську мову лібрето цієї опери в розрахунку, що "Летючий Голландець" об'їде всю Україну.

В унікальному проекті задіяно більше 300 осіб, для спектаклю створена масштабна палуба вагою 9 тонн, яка зафіскісрована під кутом для створення 3D-ефекту.

Для вистави створені історично достовірні костюми, візуалізацію моря на сцені створять за допомогою масштабних відеопроекцій

- Два роки ми обговорювали як вирішити питання з водою на сцені і змогли це зробити за допомогою відеопроектора, якого немає, мабуть ні в одному європейському театрі, - сказав сценограф Торге Мьолер (Німеччина).

Головні партії виконують Леся Алексєєва з Національної опери України та Андреас Маккей (Німеччина).

- У Німеччині у Вагнера є ревні фанати, але серед великої маси населення він не такий популярний, в силу своєї складності, - сказав Андреас Маккей (Летючий Голландець).

- Виконання німецькою мовою не було для мене проблемою, тому що я жила в Австрії і добре знаю мову, але співати Вагнера лежачи, повзаючи по сцені, або стоячи на колінах - це дуже важко. Це неможливо! - Розповіла Леся Алексєєва (виконавиця партії Зенти).

- Всі фантастичні моменти, які Вагнер хотів реалізувати за допомогою підручних засобів, ми спробували втілити в життя за допомогою найсучаснішої техніки, - сказала режисер-постановник Мара Курочка (Німеччина).

Представники німецької сторони заявили на прес-конференіці, що результатом задоволені і впевнені, що завтрашня прем'єра стане грандіозною подією для шанувальників Вагнера у всьому світі. Вони так само сподіваються, що "Летючий Голландець" стане головною подією в культурному житті України в 2012 році.

Квитки на прем'єру 8 та 12 грудня повністю розпродані, повідомили в касі "Донбас Опери". Хоча ціна за місцевими мірками не мала - від 150 до 500 гривень. Кажуть, що значну частину квитків розкупили іноземні шанувальники Вагнера, які спеціально заради прем'єри прилітають завтра в Донецьк.

Зараз ви читаєте новину «Перша постановка опери Вагнера в Україні обійшлася Ахметову в 3,5 мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі