четвер, 18 березня 2021 17:37

Переїхав на Донбас, аби врятуватися від війни

Автор: facebook.com
  Головний герой документального фільму "Цей дощ ніколи не скінчиться" - волонтер Червоного Хреста Андрій Сулейман. Він - син сирійського курда й українки. Хоче потрапити в Сирію, де залишилася частина його сім’ї. Колись він із батьками переїхав на Донбас, щоби врятуватися від війни
Головний герой документального фільму "Цей дощ ніколи не скінчиться" - волонтер Червоного Хреста Андрій Сулейман. Він - син сирійського курда й українки. Хоче потрапити в Сирію, де залишилася частина його сім’ї. Колись він із батьками переїхав на Донбас, щоби врятуватися від війни

Фільм "Цей дощ ніколи не скінчиться" режисерки Аліни Горлової представить Україну в міжнародному конкурсі XVIII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Відбудеться з 26 березня до 4 квітня.

Стрічка розповідає про 20-річного Андрія Сулеймана, який разом із батьком переїхав із Сирії до України. Намагається забезпечити собі стале майбутнє, водночас працюючи з жертвами збройних конфліктів. Він - волонтер Червоного Хреста. Після смерті батька Андрій вирішує поховати його тіло на батьківщині.

"Кіно веде глядачів потужною та візуально захопливою подорожжю крізь нескінченний цикл війни та миру. Від конфлікту в Сирії до війни на Донбасі - існування головного героя ніби обрамлене вічним потоком життя і смерті", - йдеться в анонсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм розкрив масштабні схеми у сфері медицини

За словами режисерки, це історія про вічну війну, переплетення війни та миру, світлого і темного, контрасти, які утворюють наш світ.

"Це настільки красивий фільм з намаганням знайти піднесене в кожному кадрі, що й не передати. Але водночас той сумний випадок, коли в кадруванні та монтажі документалки зумисного і вкрай тонкого гумору більше, ніж в усій пострадянській українській комедіографії", - каже письменник Остап Українець.

Картину створювали майже 4 роки. Торік перемогла у конкурсі дебютів на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі, Нідерланди.

Усього до секції DOCU/СВІТ увійшли 10 фільмів:

"Цей дощ ніколи не скінчиться", реж. Аліна Горлова, Україна, Латвія, Німеччина, Катар;

"Одного разу у Венесуелі", реж. Анабель Родріґес Ріош, Венесуела, Сполучене Королівство, Бразилія, Австрія;

"Діти", реж. Ада Ушпіз, Ізраїль;

"Маленький Том", реж. Андре-Лін Бопарлен, Канада;

"Колумбійська родина", реж. Таня Воль Сьоренсен, Данія;

"А ночі вже більше не буде", реж. Елеонор Вебер, Франція;

"Малий Самді", реж. Палома Сермон-Дай, Бельгія;

"Приборкання саду", реж. Саломе Яші, Швейцарія, Німеччина, Грузія;

"Любов і мотлох", реж. Джудіт Гелфанд, США;

"Самотній танець", реж. Антті Лемпіяйнен, Фінляндія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія знищила "німецький рай" в Україні

"Це стрічки про непрості родинні історії, самотність, сюрреалістичну дійсність, боротьбу з особистими демонами, корупцією та охопленим війною повсякденням. Під час відбору наша команда переглянула 937 робіт. Дебати були палкими й тривалими, та ми сформували об'ємну програму із широкою географією, різноманіттям тем та світовими прем'єрами", - говорить програмна директорка фестивалю Вікторія Лещенко.

18-й Docudays UA присвячений праву людини на здоров'я. Організатори пропонують зануритися глибше у процеси нових явищ та оцінити масштаб світових змін із початком пандемії.

Фільми можна буде переглянути у столичному кінотеатрі "Жовтень" та онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.

Зараз ви читаєте новину «Переїхав на Донбас, аби врятуватися від війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі